Im neuen Jahr wird in Mailand das Rauchen auf der Straße verboten. Kann eine solche Regelung in der Türkei umgesetzt werden? Was passiert, wenn es umgesetzt wird?

https://www.bbc.com/turkce/articles/cx2njzy5e7lo

Von biistrik

25 Comments

  1. LiberalDegerler724 on

    Zamanında kapalı alanda sigara içme yasağına da olmaz diyenler vardı. Eğer devlet peşinden istikrarlı bir şekilde koşarsa istediği kuralı uygulatır ama böyle bir topa gireceklerini zannetmiyorum bizimkilerin.

  2. Human_Ice_9112 on

    Eskiden sigara içen biri olarak çok iyi olur diyorum. Sokaklarda kafelerde sigara kokusu çekmeden yürüyemez oturamaz olduk özellikle yazları.

  3. modestmouse07 on

    Arabada ve kapalı alanlarda içmek de yasak. Ne kadar uygulanıyor?

  4. ReadLocke2ndTreatise on

    Türkiye’de bunu enforce etmenin tek yolu vergi. %10,000 vergi koy, afedersin seve seve azaltmak zorunda kalır onmilyonlarca tiryaki.

  5. Acceptable_State_929 on

    Bunu yapıyorsan sigara içenler içinde sigara içilen sokaklar yapacaksın daha sokakta çöp küllük yok etrafta çöp atmak için cebimde yarım saat çöp taşıyorum

  6. Substantial-Phase798 on

    Sigara içmeye ve sokakta Içiömesine karşı biriyim. Ülker’den göçme sebeplerim arasında sayarım.

    Öte yandan, fakirleştirip ağzına sıçtığın sağlıklı yaşama ve beslenme fırsatı sunmadığın. Sömürge ülkesi gibi tek eğlence yolu din korunması seks ve uyuşturucu olan bir ülkede şu an yasaklayamazsın.

    2000lerde oldu diyenler ülkenin 20 yıldaki fakirleşmesi, psikolojik bunalımı, bağımlılıkta artışı gözetmiyor.

  7. DemirKarbon on

    Bu millet ben doğduğumdan beri iki şeyden vazgeçmedi 1 Tayyip 2 Sigara.

    Uygulanamaz meclisten geçse bile.

  8. automobile_kisser on

    Olması gereken. Bana sorarsan sigaranın yasaklı olduğu alanlar oluşturmak yerine sigara içilecek yer oluşturulması lazım. Yani dışarısı ve içerisi farketmezsizin mekanlarda küçük bir sigara alanı olsun, onun dışında yerlerde sigara içmek yasak olsun. Belki bu tarz bir uygulama insanları sigarayı bırakmaya bile teşvik edebilir.

  9. Kafelerin kapalı alanlarında bile serbest önce eldeki mevcut yasayı uygulasınlar

  10. Bu kadar baskı biraz abes. Toplum sağlığı çok önemseniyorsa yerli tütünü, sigarayı neden bitirdiler? Her türlü gıda ve tüketim malına kanserojen basılması sıkıntı yaratmıyor, ülke gıda bakımından ne olduğu belli olmayan yabancı ürünlere mahkum ediliyor ama tek sorun sigara içenler. Ülkenin yarısı günde 3 beyaz ekmek yemekten DNA sı bozulmuş, gollum gibi dolaşıyor sokakta. Mental kapasite 0, fiziksel gelişim 0. Herkes kendini avutsun, sigara az içersek gelişeceğiz evet.

  11. MercuryFreeSalmon on

    Uygulanamaz ve Milano’da da uygulanamıyor. Son 3 yıldır zaten parklarda, toplu taşıma duraklarında vs… içmek yasak ama kaç defa ceza yazılmış Milano’da? 14(ondört) kişi ceza [almış](https://milano.corriere.it/notizie/cronaca/24_giugno_28/divieto-di-fumo-a-milano-solo-14-multe-in-3-anni-e-dal-2025-sigarette-bandite-in-tutti-gli-spazi-pubblici-e72bdf92-c05b-4a28-bcfd-cf5fd5854xlk_amp.shtml) sadece. Bu işi çözen tek ülke bence ABD ve bir miktar Kanada ama o tarafta kültürel olarak sıcak bakılmıyor.

  12. Material-Copy6703 on

    Herhangi bir yasağı uygulamak para demek. Yani sigarayı yasakladın, bir memur da görüp ceza yazıyor diyelim. Ceza yazabilen memurlarını, tahsil eden memurlarını yapabilecekleri iş miktarını buraya tahsis etmiş oluyorsun, onlar böyle bir yasağın olmadığı ortamda başka işler yapacakken, ne kadar iş yaptıkları tartışılır, bunu yapmayı önceliklendirmeliler diyorsun ya da bunu ve önceki işlerini yapmaları için yeni memurlar alıyorsun.

    Bu ekstra maliyeti, 3 lira – 5 lira, yasak isteyenler karşılamaya hazır mı? Cebinizden Bu kadar daha para çıkacak dense verirler mi?

    Karşılamaya hazır ise bunu objektif bir şekilde açıklayabiliyor mu?

    Yani ben duman sevmiyorum o yüzden yasaklanmalının yanı sıra, kardeşim bu para senin de cebinden çıkacak ama bu parayı verirsen sana şöyle bir yararı olacak ya da kamu şöyle tasarruf edecek, o yüzden cebinden daha az para çıkacak veya daha kaliteli hizmet alacaksın diyebiliyor mu?

    Soruları sanki diyemez dermişim gibi sorduğumun farkındayım, fakat denilebilir olduğunu düşünüyorum. Bütün bunları yazmamın nedeni aslında spesifik olarak bu yasakla alakalı bir görüş bildirmekten çok herhangi bir yasağın olup olmaması gerektiğini hangi düzlem üstünde tartışmamız gerektiğini irdelememiz gerektiğini düşünmem.

    Yani ben şunu istiyorum, dur babacım, iyi güzel istiyorsun da neden? Neden bunu yapmak daha mantıklı? Atacağımız taş vuracağımız kuşa değiyor mu? Taş atalım derken bu taşın sekip bir yerimize girmeyeceğini ne malum? Sen kuş avlamak istiyorsun ve kuş avlamak karın doyurmak için bir yol fakat belki de balık tutsak daha fazla karnımız doyacak. İnandığın din, ahlak anlayışın ya da bir kokuyu sadece sevip sevmediğin, senin gibi düşünenler çoğunlukta olsa dahi, bir şeyin yasaklanması için geçerli bir neden olmalı mı?

  13. Harika bir gelişme. Darısı tüm uygarlığın başına. Türkiyede de uygulanır. Uygulanmalı da.

    Lakin uygulanmasını sağlayacak kolluk kuvvetlerı kendileri şu andaki mevcut kurallara dahi uymuyorlar. Belki polis teşkilatına yapılması gereken reformalardan sonra.

  14. Yere çöp atana ve açık alanda sigara içene 5x Asgari ücret cezasını destekliyorum.

    Ayrıca çöp kutusu sayısı arttırılmalı ve şu sigaralara gelen vergilere arttırım yapılmalı.

    Ülke açık hava küllüğü gibi amk.

  15. kurd_oddswayer on

    duraklarda acilen yasaklanmasi lazim igrenc kokutuyorlar acik havada bile. sonra o kokuyla otobüse biniyorlar tüm otobüs sigara

  16. Tr halkı ilginçtir önce avrupada amerikada şöyle derler tr ye geldiği zaman devlete para lazim özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar diye söylenirler.

Leave A Reply