Gesellschaftliches Leben, Wirtschaft, kulturelle und demografische Veränderungen, Bildungsleben usw. Sie können es als öffnen.

https://i.redd.it/48q4ehmkb77e1.jpeg

Von mertkksl

30 Comments

  1. zamparra217 on

    2014 ile 2024 arasında pek bir fark yok bence ama 2004 ile 2014 arasında çok ciddi farklar var.

  2. RedFox1907 on

    Sosyal Hayat – Festivaller bitti, konserler azaldı, gerici iktidarın politikaları yüzünden içki ve sigaradaki vergi mantık dışı arttı
    Kültürel – Idealist insanların bireysel çabaları dışında külturel çalışma kalmadı. Gerici iktidar tüm odağını Arap kültürünü yaymaya odakladı.
    Demografi – O dönemlerde etkisi çok hissedilmiyor olsa da Afgan, Suriyeli, Pakistanlı ve Afrikalı ne kültürümüzün ne dilimizin ne de yaşam tarzımızın benzediği insan yığını, gerici iktidarın politikalarına uygun olarak ülkeye sokuldu.
    Eğitim – Devlet okulları tamamen ergenler için kreş görevi gören bir yapıya büründü. Özel okulların büyük çoğunluğu asgari ücret civarına öğretmen çalıştıran ticarethaneler. Bunların üstüne, cemaat ve tarikatların paralel sözde eğitim kurumları yaygınlaştı.

  3. Mindless_Customer354 on

    2014 de çekirdek kola diye bir kavram vardı şimdi ne kola ne çekirdek o anları geri getirmiyor

  4. SikiTuttunSaruman on

    Her yere cami diktiler, evde oturuyorum 4 tane imam karaoke yapıyor. İşin komiği, park diye yapacakları yere şimdi 5.yi dikiyorlar.

  5. GreenInternal3440 on

    Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarını çok net görüyoruz, iyiden iyiye sapıttılar İstanbul’da bazı ticarethaneler de bulunan Atatürk posterlerini kaldırın baskısı gözlemliyorum. Bunlar Türk olamaz tabiki de! Akp yanlısı yandaşı yada menfatcisi diğer düşman milletler diyelim. Onlar kendini iyi bilir!

  6. ReadLocke2ndTreatise on

    2014’te Türkiye ABD vizeleri için riskli listede değildi ve randevu en fazla 2-3 hafta ötesine alınabiliyordu. Ret oranı 20%’den azdı. Şu an galiba 2 sene sonraya randevu alınıyor ve ret 60% üzerinde.

  7. Genç olmanın ne demek olduğunu bilmeden “yaş alan” milyonlarca insan var.

    Konsere, sinemaya gidemeyen, arkadaşlarıyla eğlenmeye çıkmayan. Gelecek kaygısını 10-12 yaşında belki daha küçükten hissetmeye başlayan. Çok üzücü.

  8. Equivalent-Rip-1029 on

    Ülkenin başındaki her belanın sebebine fetö diyolardı. Şimdi onlar gittiğine göre ülkecek uzaya çıkmış olmamız gerekirdi. Ama onun yerine memleket marsın çorak topraklarına dönmüş halde. Eh idare etcez artık.

  9. 13 yasimdaydim, benim acimdan Turkiye’nin en iyi donemi idi cunku ekonomi duzgun isliyodu, zengin degildik tabii ama paramizin bir degeri de vardi. Gelirimiz suankinden azdi ama suan hayal bile edemicegimiz seyler yapabiliyoduk. Kisacasi orta sinif ve orta ust sinifi yerin dibine gomduler

  10. Pristine_Marzipan156 on

    Telefon bağımlılığının arttığını hissediyorum, o yıllarda telefondan başını kaldıramayana asosyal denirken şimdi telefonla, sosyal medyayla ilgilenmeyenler asosyal olarak görünüyor, 2014’te sığınmacılara şehirlerde rastlamak normalken şu an köylerde bile oranın sosyal yaşamında önemli rol edindiler, sekülerliğin arttığını düşünüyorum, o yıllarda iyi bir eğitim hayatı geçirirsen iyi bir maaşla iyi bir iş bulmanın daha kolay olacağı düşüncesi daha yaygındı, beyin göçü o zaman da vardı ama bu kadar yaygın değildi, ev almak bugünkü kadar zor görülmüyordu, dışardan yemek söylerken fiyatına takılmıyordum bugünlerde çok nadir dışarıdan bir şey söylüyorum.

  11. 2014’te üniversite 1.sınıftım. 30 TL gibi bir meblağ haftalığımdı. İstediğim gibi yiyip içiyordum, param birikirse arkadaşlarımla dışarıya takılmaya gidebiliyordum. Konserler, partiler, etkinlikler gırlaydı. Passolig denen bir saçmalık yoktu, karaborsacı orospu çocukları biletlere çökemiyordu Fenerbahçe’nin maçlarına 2-3 saat önceden bilet alıp gidebiliyordum. Avrupa’ya gitmek hayal değildi, schengen 2 haftada çıkıyordu öyle 3-5 gün de değil, en az 6 ay. Ülke gene kötüydü evet ama idealim vardı, umutlarım vardı, bu ülke için bir şeyler yapma sevdam vardı. Arkadaşlarımın çoğu da aynısını düşünüyorlardı.

    Sene 2024. Anlatmaya lüzum görmüyorum. Arkadaşlarımın hepsi gitti. Ben de gitmenin peşindeyim.

  12. Gezinin ertesi senesiydi. Bugünün Türkiye’sinin ilk yılı. 2024 ile 14 arasında pek fark görmüyorum. Akp bu baskıcı radikal hallerine 2008 sonrası dönüştü farklı bir Türkiye arayacak olsam 2008 öncesine bakardım.

  13. LiberalDegerler724 on

    Birinde yarısı çürümüş, diğerinde tamamı. Fark eden tek şey zaman.

  14. En ucuz arabadaki ötv %30 civarından %80 e çıktı. Lise giriş sınavında inkılap tarihiyle aynı ağırlıkta din soruluyor.

  15. bestanealtcizgi on

    2014 sonu Turkiye’den goc ettim. Ziyaret icin geri geldigimde farkettigim seyler

    – Eskiden insanlar yalan soylerdi ama yalanlari yuzune vurulunca ya da anlasildigi ima edilirse utanirdi ama bu olay bitmis. Herkes cayir cayir yalan soyluyor ve bu normallesmis.

    – Herkes pimi cekilmis bomba gibi, birakin tartismayi hic kimse yaptigi hata, yanlis gibi konularda uyarilmaya gelmiyor. Atiyorum herkes bir is icin siraya girmis, en onden birisi haldur huldur kaynak yapiyor. Insanlar da biliyor bir sey dese, uyarsa mesele adam vurmaya kadar gidebilir, guvenlik hisse yok.

    – Sigara olayi iyice sacmalamis. Acik mekanlar zaten sigara icenlere zulum ama kapali mekanlarda dahi sigara icilmesi normal hale gelmis.

    – Hic kimse “bana ne” demiyor, herkes her seyi elestiriyor ve yargiliyor bu yuznden herkese “sana ne” demek zorunda kaliyorsunuz.

    – Vasatlik mainstream hale gelmis. Herhangi bir seyin iyisini, guzelini, kalitelisini talep etmek asagilaniyor, hor goruluyor.

    – Hic kimse hic bir isi %100 bitirmiyor, bu mukemmeliyetcilik degil isini tam yapmak. Bu bir zincir halinde devam ediyor, yapilan her sey ama her sey yarim yamalak.

    – Istanbul’da dogdum buyudum ve goc edene kadar yasadim. Hic detayli aciklamaya girmeyecegim, Istanbul bitmis, burada **tercihen** yasayanda akil yoktur.

    – 20’li yaslarda yegenlerim, kuzenlerimin cocuklari var. Piril piril egitimli, meslek sahini gencler ama para, araba, kadin/erkek, sosyal medyadan baska bir sey konusamaz hale gelmisler ama onlarin sucu olmadigini dusunuyorum. Baska ulkelerde gencler yasiyor onlar ise cogunlukla bunu izleyip hayal kuruyorlar, kendi yasayabildiklerini gosterme pesindeler. Cinsellik cok garip hale gelmis, herkes her seyi yapiyor ama sanki yapmiyormus gibi davraniyor. Benim 20’li yaslarimda insanlar cok daha net davraniyordu.

    – Eskinde Turkiye’ye gidelim de yemeye icmeye doyalim derdik. Fiyatlar kuzey avrupa seviyesinde, kalite ise Pakistan.

    – 2014 gezi sonrasiydi, insanlarin umudu vardi akp’nin gidip her seyin degisecegine dair simdi ise kim gelirse gelsin Turkiye’nin eskisine donemeyeceginiz, hasarin onarilamayacagini dusunuyor kiminle konussam. Belki benim kalan cevrem sadece boyle.

  16. Kasvetlikedi on

    Otobüs durağındayım en yakın otobüs 41dk gösteriyor gelmeseydim amk 22 durak metro geldim birde

  17. fluffy_plume0 on

    Bahsettiğin bütün elementler geriledi ama en çok demografiyi siktiler ve ne yazıktır ki en geri dönüşü olamayan da o…

  18. rasputinsforklift on

    Ekonomi siyaset girmeyeceğim bunları hepimiz biliyoruz
    Suç oranı arttı
    İnternet kafe sayısı azaldı
    Özellikle akdenizde sahilleri özel işletmelere geçti
    İnsanlar ortalamada çok daha mutsuz sabahları metroda insanlara bakarak anlayabilirsiniz
    Obezite arttı

  19. dibe vuran ekonomi dışında aynı bana göre, hala kötü. yasakçı baskıcı zihniyet o zaman da vardı

  20. PaPa_Francu on

    Tek fark ekonomi başka değişen birşey yok. Ama 2007-2024 arası dersen tabi çok şey değişti.

  21. 4thafter3bans on

    2014’de kaç yaşında olduğunuzu da yazıp yorumlarsanız iyi olur. 2014’de 8-10 yaşında olanların ülke hakkında kapsamlı bir karşılaştırma yapma şansı düşük.

  22. merdo200tr on

    2014de lise öğrencisiydim. Harçlıklarımla istediğim hemen herşeyi alabiliyordum. Adalet var gibi hissediyordum arkamda devlet var hissi hep vardı ve insan nüfusu az gibiydi şuankine kıyasla mesela hemen her yerde boş tarla araziler vardı ve hemen herkesi tanırdım 2017den sonra ülke tamamen rezilliğe evrildi gibi oldu

  23. Eskiden zaman daha yavaş ilerliyordu. Artık gün sayar gibi yıl sayıyoruz. Yada bana öyle geliyor

    (Ta yıllar önce zaman görecelidir diyen Einstein a selam olsun)

  24. Faiz yüksek kimse para harcamak istemiyor. Para dönmüyor. Faiz kadar kazandıran bir sektör yok

Leave A Reply