Bettelverbot beunruhigt Bettler: „Wir zwingen niemanden“

https://omni.se/tiggeriforbud-oroar-tiggare-vi-tvingar-ingen/a/rPme93

Von FlowersPaintings

32 Comments

  1. FlowersPaintings on

    [Tiggeriförbud oroar tiggare: ”Vi tvingar ingen”](https://omni.se/tiggeriforbud-oroar-tiggare-vi-tvingar-ingen/a/rPme93)

    >Det nationella tiggeriförbudet, som just nu utreds på uppdrag av regeringen och SD, oroar de som tigger i Göteborg. Det rapporterar DN som pratat med flera tiggare i staden.
    >
    >Roxana, Cristina och Izebela har åkt mellan Rumänien och Göteborg under tio år. De vittnar om att svenskarna ger mindre nu än tidigare – något de förstår eftersom levnadsomkostnaderna ökat.
    >
    >Kvinnorna berättar för DN att de hellre jobbat – men att ingen vill anställa dem.
    >
    >–⁠ Vi tvingar ingen att ge. Den som vill ge ger. Men det är frivilligt, säger Roxana till tidningen.

  2. PowerfulScience9952 on

    Att införa tiggeriförbud är ett bra sätt att stoppa människohandel samt mycket annan brottslighet som är kopplade till den kulturen.

  3. simplename4 on

    Om detta förslag går genom så kommer det nog vara det bästa dom gjort under hela mandatperioden

  4. nähä, ingen tvingas

    men ni är så jävla påtryckande att min farmor inte vill gå och handla längre

  5. Eu ger dig rätt att vistas här om du kan betala för ditt uppehälle detta innebär att du behöver antingen ha kapital eller en inkomst för att vistas här. Att tigga är varken ett arbete eller att ha kapital. Det är ingen rättighet att vistas här det är inte en rätt att få anställas i Sverige och om man vill anställas i Sverige bör man ett utbilda sig väl två lära sig språket och tre förstå att Sverige är en Mycket avancerad ekonomi där jobben som skapas är jobb som kräver tertiär utbildning i de flesta fallen.

  6. Okej. Nu är det ‘de andra’ tiggarna. Då är det inga problem för svensken.

    Men vänta tills borgarnas utsugningsmaskineri går längre. Tro inte att du kommer få skälig pension, och tro inte att en regering som låter mat, hyres och elpriskarteller härja har något intresse att åtgärda dessa problem innan även du behöver tigga.

  7. ItsMePeyt0n on

    Känns bara konstigt att ge pengar till någon som sitter och tigger utanför Ica när man ser deras “familj” hänger runt vid skåpbilen dom kom till Sverige med bakom butiken.

  8. Allan_Viltihimmelen on

    > Roxana, Cristina och Izebela har åkt mellan Rumänien och Göteborg under tio år. De vittnar om att svenskarna ger mindre nu än tidigare – något de förstår eftersom levnadsomkostnaderna ökat.

    Snarare att mer information kring rumänska tiggare sprids ut, hur dessa organiserar sig och vart pengarna tar vägen. Det är inte den “gulliga” tanten som får behålla pengarna du ger, den går till hennes “hallick” eller gubbfan som patrullerar emellan sina kvinnor för att kontrollera att pengarna dessa får inte går till personliga köp utan gubbfanet är den som är givmild nog att köpa ett paket cigaretter till sig själv sedan ge 2 cigg till kvinnan som belöning.

  9. bombacladshotta on

    Tiggeri ska inte finnas i Sverige. För våra egna medborgare finns alla skyddsnät som behövs (absolut inte felfria, men dom finns). För andra länders medborgare så känna det ganska självklart att dessa inte ska få slafsa runt i vårt samhälle.

  10. Det finns så klart trevliga och otrevliga tiggare och sätt att tigga på.
    Ett förbud handlar dock om att få bort den organiserade tiggeriverksamheten och vad den medför med tvång, svarta pengar och annan brottslighet dessa ligor använder sig av.
    Ett förbud är mycket bra och borde kommit för länge sen.
    Det förhindrar dock inte folk från att kunna hjälpa dom som är behövande på riktigt.
    Köp tex mat till den som är i behov av det eller skänk en slant till en organisation du har koll på som gör skillnad, tex Vid din sida som arbetar direkt med hemlösa pensionärer. Inga ligor, svarta pengar eller annan brottslighet bakom där.

    Min erfarenhet av rumäner/bulgarer som sitter och tigger är att dom ofta är aggressiva i sitt tiggeri. Går på, ropar och stör och är jobbiga. Dessutom har jag flera gånger sätt skyltar med direkta lögner om varför dom tigger (tex satt en 12-ish åring med en skylt om att han behövde pengar till sina 3 barn i rumänien).
    Vid ett tillfälle bevittnade jag även två tiggare som försökte jaga bort en kille som sålde Situation Stockholm. När han försökte förklara att han hade tillstånd att stå och sälja där fick han en smäll av en av tiggarna medan dom skrek så man skulle tro att han gjort nåt mot dom. Vi var flera som fick gå emellan för att skydda killen med tidningarna.
    Jag har även sett hur män åker runt och plockar upp tiggare i en stad, där tiggarna får gömma sig på golvet i bilen för att inte visa att dom hör ihop med varandra. Såg även en kvinna för ett par år sedan gå och växla in pengar och det var buntvis med sedlar och inte några kronor hon fått ihop utanför ICA där hon satt och tiggde. Så helt andra pengar med andra ord.
    Jag har även en bekant som blev misshandlad av samma liga som plockade upp tiggarna då han avslöjad en “tjuvgömma” i skogen där dom samlat massor med grejer dom stulit, cyklar, gräsklippare, fyrhjulingar osv osv.
    Han och hans pappa blev stoppad av dessa och sen grovt misshandlade i skogen.
    Deras organisation är stor och dom har även ockuperat hus runt om i landet där ägarna inte kunnat köra iväg dom (var ett reportage på SVT(?) för nåt år sedan, tror det var i Värmland.) Inte ens polisen kunde få bort dom när ägaren ville ha tillgång till sin egen gård.
    Förhoppningsvis får en lag mot tiggeri dessa att lämna landet för att söka lyckan någon annanstans.

  11. Shot_Midnight_4729 on

    Fattar inte att det här är en grej fortfarande.

    I Stockholm hade vi 3 evolutioner av tiggare.

    Först var dom som satt på knä å höll ut händerna och bad om pengar.

    Sen kom dom handikappade som inte var handikappade.

    Sen har vi dagens version, “Hej Hej !” vid Ica.

    Den första varianten avslöjade allt för mig, där jag observerade en riktig uteliggare (skitig, livet i plastpåsar).

    Han går fram till en av dom som sitter med händerna ut å ber och bjuder på en 4 kr pet-flaska för att vara schyst.

    Tiggaren svarar med att signalera med händerna och grimaserar Nej tack till flaskan, Pengar i koppen tack.

    Den riktiga uteliggaren bara glor på honom å ba Oooookey å fortsatte vidare å riva i sopkorgar.

  12. Nervous_Log_9642 on

    >När man är påväg att ge pengar till en tiggare men man ser att hon har en två generationer gammal iPhone och man själv har en 4 år gammal Huawei med sprucken skärm

  13. AggressiveSolution77 on

    Känns som att man försöker bekämpa symptomen istället för sjukdomen.

  14. thisispannkaka on

    Frågan är varför vi kan ha tiggare egentligen, krävs det inte att du måste kunna försörja dig själv om du är i Sverige? Är det någon loophole i lagen?

  15. natasevres on

    Problemet är ju snarare att de som tigger är ofta inte där pågrund av sin egna vilja, utan ett resultat utav mänsklig handel.

    Det förvånar mig att artikeln nämner inte ens detta

  16. Tiggeri har ju varit förbjudet i Finland i väldigt många år. Så Varför gör vi inte som våra Grannar från första Början?

  17. candyraver on

    Jag fullständigt hatar att min lokala tiggare alltid ska be om mina påse 7,2% långburkar som jag hade tänkt panta för det är knapert i slutet av månaden. Jag överlever nog ändå.

    Men känns de ändå inte lite konstigt att förbjuda människor att be om pengar? Jag förstår det är frustrerande dock.

  18. AuthorizedShitPoster on

    Gäller tigerriförbudet röda korset och svenska kyrkan också?

  19. Bra då blir vi kanske av med tiggarlägren, ser ju ut som fan runt dom.

  20. Problemet är att många tiggare, inte alla skräpar ner, bryter mot svenska lagen, de följer inte allemansrätten, de är längre än 90 dagar här.

  21. Storbekukad on

    Det folk måste fatta att allt detta kokar ner till invandringspolitik.

    Tiggeriförbud hade inte behövt vara nödvändigt om vi såg till så att EU-migranter utvisades efter deras tid löpt ut.

    En annan lösning hade varit att endast medborgare får tigga på allmän plats.

  22. WhisperingHammer on

    Det som gör mig upprörd är att se hemlösa bli bortstötta även från de publika platserna till förmån för inresta proffstiggare.

  23. De är dock väldigt påträngande. Vår lokala tiggare är så jobbig och är säkert med nån organisation.
    Han har ställt sig brevid barn som pantar och tagit deras pantkvittot och frågat om det är hans. Klart barnen inte vågar säga emot. De var tvungna att ha anställda där som vakta tills han blev portad.

    Minns en anställd berätta om en dansk som köpte massa mat till honom för han tyckte det var synd. Tiggaren krävde även att få 500kr som han fick. Maten var värd runt 800kr som tiggare lämnade till sina kamrater i en skåpbil som sen körde iväg.

  24. Holkmeistern on

    Svensk politik handlar verkligen inte om något annat än “vad ska vi förbjuda härnäst?”. Patetiskt.

  25. Även om ingen blir tvingad så är det kanske inte helt optimalt om man som till exempel vid min lokala mataffär har med sig en son i tonåren som uppenbarligen fått spendera dom senaste åren med att tigga utanför Coop istället för att gå i skolan.

    Bra start i livet för den grabben, bara för att föräldrarna hellre åker och tigger i Sverige än jobbar i Rumänien.

  26. En gång bad en kvinna utanför affären mig om lite mat. Jag bjöd en paket knäckebröd som jag precis köpt. Hon tittade konstigt på mig och sa ”men det är ingen mat”. Aldrig igen.

  27. Jag tänker att om man är emot tiggeri på grunden av att tiggare kan vara traffickingoffer så måste man också vara emot lågbetalda yrken som bemannas av inom-europeisk arbetsstyrkor som till exempel (vissa grupper av) bärplockare

Leave A Reply