Zu viele neue Mietverträge – Wartezeit auf Null gesunken

https://www.mitti.se/nyheter/for-manga-nya-hyresratter–kotiden-nere-pa-noll-6.3.250597.8a856e2788

Von swedish_tcd

29 Comments

  1. swedish_tcd on

    >Stockholms bostadsmarknad översvämmas just nu av nybyggda hyresrätter som går att få utan någon kötid alls. Vissa lägenheter läggs ut flera gånger utan att någon anmäler intresse. “Hyresnivån gör det svårt att hitta hyresgäster till alla”, konstaterar Bostad Stockholm.

    – Hittills under 2024 har Bostad Stockholm förmedlat 2 595 hyreslägenheter i nyproduktion och 12 950 lägenheter i det äldre beståndet.

    – Den 1 oktober låg det 426 lägenheter ute på annons hos Bostad Stockholm, varav 239 (56 procent) var nyproducerade.

    – Av lägenheterna som förmedlats under 2024 hade 982 en kötid under ett år, 324 låg under 6 månader, medan 38 lägenheter hade mindre än en månads kötid.

    – I augusti var den kortaste kötiden 19 dagar – en fyra i Bromstensstaden, Spånga.

  2. ken_griffin_aka_mayo on

    Känns självklart ändå. Om jag skulle bränna mina 15 års kötid så ska jag fan ha något bättre än en nyproducerad trea för 15.000kr i Bromsten.

  3. thisispannkaka on

    Det har aldrig varit brist på lägenheter. Det har varit brist på lägenheter som inte är alldeles överjävligt dyra. Alla kan hitta en lägenhet om de är villiga att punga ut 15+k i hyra.

  4. AhCrapItsYou on

    >För många nya hyresrätter

    Modifierad sanning i rubriken igen.

    >17 500 kronor i månaden för en 4:a.

     

    >14 000 “inte så farligt” för Diana Lideborg

     

    >– Men vad jag vet har vi inte behövt sänka vare sig inkomstkraven eller hyresnivåerna. Vi tror på hyresrättsmarknaden, särskilt som flera andra aktörer har pausat sitt byggande. Bostäder kommer alltid att behövas, säger Nasim Chowdhury.

     
    >###Fakta
    >
    >Aktuella erbjudanden hos Bostad Stockholm visar att hyran för en nybyggd trea på 75 kvadrat ligger runt 17 000 kronor. Ettor ligger runt 8 000-9 000 kronor i månaden. Den dyraste lägenheten som ligger ute nu är en 6:a i Järfälla för 27 240 kronor.

  5. AdventurousMinute334 on

    Lite lätt provocerande när han påstår att “betalningsviljan” inte är så stor…

    Kanske är det för att många inte har möjlighet att betala dessa pengar

  6. Ja, det där med marknadshyror för nyproduktion känns jävligt dumt, vem vill betala dubbla hyran liksom.

    Jag bor i ett ganska eftertraktat område med nästan bara hyresrätter, så det är långa kötider generellt speciellt för större då utbudet mestadels består av treor eller mindre. Men en nyproducerad trea som är lika stor som min äldre trea kostar ju dubbelt, och visst är den ny och fräsch, men också sämre på många sätt. Billigare material, mycket lägre takhöjd, förråd och tvätt i lägenheten istället för i gemensamma utrymmen, inget badkar, och så vidare.

    Vi får hoppas att hyresvärdarna förstår att det krävs rimliga priser (som ger rimliga vinster) framöver, men det känns väl inte så troligt med tanke på kraven på femton procent ökning i år exempelvis.

  7. Eller… Fastighetsägarna gråter ut i media över att ingen vill hyra deras svindyra hyresrätter, istället för att reglerara priserna och/eller ansöka om konkurs.

  8. Hyresrätter som kostar så där mycket är det väldigt få som vill ha, du betalar sjukt mycket i pengar till någon annan. Jämför med bostadsrätt där du betalar av ditt egna lån. För att hyresrätt ska vara värt det måste det vara ekonomiskt fördelaktigt jämfört med bostadsrätt

  9. FantasticWhisper on

    Ja de får väl antingen sänka hyran alt vänta tills folks löner de facto kommer ifatt deras kostnad att bygga.

  10. DeeJudanne on

    kan ju vara så att folk inte vill att enbart hyran ska äta 90% av lönen men vad vet jag

  11. Bevis på att marknadshyror inte hade haft någon effekt på nybyggnation ..

  12. En grej som jag tycker många tenderar till att missa är att det är helt omöjligt att bygga nya och billiga hyresrätter i Sverige pga klimatet, reglerna och ränta på investerat kapital. Billiga hyresrätter får du i hus som byggdes för +20 år sedan, där den grundläggande investeringen i bygget har minskat med inflationen och i mångt och mycket redan betalats av. Lägg sen till att många av kraven på handikapps anpassade badrum och dylikt inte gäller för äldre byggnader. Att klumpa ihop nyproducerade hyresrätter och äldre hyresrätter är som att klumpa ihop hembakade pizza och hämtpizza.

  13. Åh, är det marknadshyror… och marknaden vill inte köpa? Har de provat att sänka hyran?

  14. TheKeyboardChan on

    Hur tror folk som hyr att fastigheterna ska betalas? Gnäller stt det är dyrt och att det inte finns billiga hyreslägenheter precis där hen vill bo.

    Vem ska betala då?

  15. GlitteringAd21 on

    15 lax och ibland mer i hyra, helt sinnesjuka priser. Marknadshyran är fan redan här på vissa håll.

  16. RotGutHobo on

    Varken hyresreglering eller marknadshyror kan lösa det faktiska problemet: Markbristen på Stockholms malmar.
    Diskussionen om prissättningsmodell är irrelevant för sakfrågan om upplevd bostadsbrist.

    Diskussionen om prissättning har ett egenvärde i sig förstås, men att tro att endera modell skulle skapa mer byggbar yta där det redan är knökfullt är ju förstås inte mer än dumheter.

  17. KarlKarneval on

    Det är kanske inget fel på prissättningen men eftersom man måste förbruka sin kötid så konkurrerar dessa nybyggen med hyresrätter i innerstan som använder bruksvärdesprincipen. Det är därför ingen rättvis konkurrens. Hur mycket är ett år kötid värt om man kunde prissätta den? 40-60 tkr?

  18. “14 000 inte så farligt” säg det till pensonärerna som får ut ca 10-12k i månaden

  19. Slowpoke2point0 on

    Det märktes ju väldigt tydligt att den där artikeln var skriven/beställd av hyresvärdarna.

    Hyresmarknaden har länge varit “Säljarens marknad” (hyresvärdarna). Så länge att de inte ens märkte när de klev över gränsen för vad som är rimligt för en vanlig svensk att tolerera.

  20. Low_Key_Giraffe on

    Bor andrahand och har flera gånger tänk det är bättre att få ett förstahandskontrakt, dels för att jag skulle få fullt bostadstillägg från försäkringskassan (nu är den bara 50% för de tycker inte det jag faktiskt betalar i hyra är rimmligt) men också pga säkrare boendeform. När jag faktiskt kollat vad som finns tillgängligt för mig (nyproduktion, eftersom jag inte har 10+ år i bostadskön) så blir det bra mycket dyrare TROTTS ett “fullt” bostadstillägg då föräskringskassan har ett maxtak på vad hyran får kosta. Får bli andrahand ett tag till

  21. Dodavinkelnn on

    Förlåt men det finns inga hyresrätter om jag ska hosta upp 17k för en 3a. Står kvar i kön ett tag till o får tillslut en 3a för 8k, vill gärna kunna umgås med min son o inte bara jobba.

  22. pungen2000 on

    Ytterst få i den här tråden som faktiskt vet hur hyresmarknaden (och den är inte fri på något sätt i Sverige) verkligen fungerar. Alla skriker bara ‘giriga hyresvärdar’ och verkar helt sakna förståelse för hur något ska finansieras.

  23. jigglyroom on

    Hyran från dessa nyproducerade lägenheter ska väl även betala de attraktiva subventionerade lägenheterna i innerstaden osv. och då blir priserna därefter.

Leave A Reply