Ermittler der Regierung schlagen vor: Cousinenehe verbieten

https://sverigesradio.se/artikel/regeringens-utredare-foreslar-forbjud-kusinaktenskap

Von Mellanchef

15 Comments

  1. ServantOfNZoth on

    Tycker att resonemanget haltar, då kusingifte =/= hedersförtryck. Man skulle ju kunna föra samma argumentation om äktenskap i överlag, då det har använts och används fortfarande i vissa kulturer, för att förtrycka kvinnor.

  2. Bra, bara sjuka semi incest människor som vill gifta sig med sin kusin från första början.

  3. PVDeviant- on

    LMAO

    Är ABSURT att det här är ett kontroversiellt förslag.

    Ska *Sverige* vara för incest och inomfamiljsgiftemål? *The answer might surprise you*.

  4. eat_more_protein on

    Skönt med en regering som vågar gör nått.. alls..

    Detta skulle hänt för många år sedan.

  5. Flera studier, bland annat [en från 2013](https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61132-0), visar att risken för medfödda sjukdomar ökar till nästan det dubbla om föräldrarna är kusiner, och lika mycket om mamman är äldre än 34. I båda fallen är det en stor procentuell ökning av en liten risk. Men det finns en viss skillnad mellan de två fallen.

    De flesta gener som leder till medfödda sjukdomar är recessiva; man måste alltså få dem av båda föräldrarna för att de ska leda till problem. När personer som är nära släkt får barn är risken förstås större att de har samma problem-gen, och därför ökar risken för att en medfödd sjukdom uppstår. Däremot ökar inte risken att få själva genen. Förutsatt att de som har allvarliga medfödda sjukdomar inte själva får barn, och att vi inte har tänkt genmanipulera våra bebisar, kommer en gen av den här typen förr eller senare manifesteras som en medfödd sjukdom, och först då försvinna ur genpoolen. På längre sikt leder alltså ett enskilt kusingifte inte till någon förändring av antalet medfödda sjukdomar – det blir fler i den här generationen, men färre i framtida generationer.

    Det som händer med en äldre mamma å andra sidan är en ökning av antalet skadliga mutationer. I det fallet ser vi alltså en lika stor ökning av antalet medfödda sjukdomar i den här generationen, men en ökning istället för minskning i framtida generationer.

    Det som leder till allvarliga problem är således inte enstaka fall av kusingifte eller liknande, utan upprepad inavel – även om föräldrarna på pappret inte är lika nära släkt. Det är det, inte kusingifte, som historiskt har ställt till det i små ensliga byar, och det är också det som hotar tigrar, noshörningar och andra djur där antalet har sjunkit till en farlig nivå.

    Sen kan man förstås hävda att om kusingifte är vanligt bland vissa invandrargrupper så kan det leda till just inavel över flera generationer. Men om man nu oroar sig för det, då är det naturliga steget att titta på invandrargrupper som har funnits här i några generationer. Till exempel tog vi emot många ryska judar i början av 1900-talet, och många finländare under andra världskriget. Har de grupperna stora problem med inavel idag? Inte så vitt jag vet. Skulle det nu vara ett problem i någon grupp så måste rimligtvis svaret vara bättre integration och bättre information, inte att hindra den som vill från att gifta sig.

    För den som lever i 2000-talet borde det dessutom vara tämligen uppenbart att giftermål inte innebär barn. Makarna kan vara äldre, steriliserade, homosexuella, eller bara inte intresserade av att skaffa barn. Att försöka hindra folk att gifta sig på grund av någon föreställning om utlänningars bristande sexualmoral låter som något vi borde ha lämnat med rasbiologin.

  6. Ett icke-problem. Hade förstått förslaget om mängden missbildningar och sjukdomar pga kusingifte ökat stort men vi har idag ingen sådan problematik vad jag vet eller hört?

  7. Okej…

    Är det här ett stort problem eller finns det annat som är viktigare?

    Kommer inte de som gillar kusingifte bara ”officiellt” leva som sambo istället?

    Löser det verkligen problemet(om det nu är ett samhällsproblem) att kusiner skaffar barn med varandra?

    Om det är riktat mot invandrare så kommer de väl bara gifta sig ”religiöst” och vara nöjda med det ändå?

  8. Men vafan!? Sitter ju o planerar bröllop i skrivande stund, menar dom på fullaste allvar att jag måste hitta någon jag INTE är släkt med!?

  9. Väntar med spänning hur sossarna ska motivera varför man inte ska förbjuda det. Ska bli roligt att se!

  10. Nidingsbane on

    Ett utmärkt förslag. Vi får hoppas det blir verklighet. Att även förbjuda ansiktstäckning och förhoppningsvis även slöja måste även det bli verklighet för att bekämpa vår tids största hot – islamismen.

Leave A Reply