7 Comments

  1. katatonicni_bik on

    Da dodam, skoro 200 000 novoregistriranih vozila od 2020. Jesam ja to dobro shvatio – broj vozila se povećao za 60% od 2020?

  2. Evo jedan moj na kojem ću umrijet.

    [https://www.reddit.com/r/croatia/comments/1eyhryc/demographic_changes_of_croatia_19912021/?rdt=49188](https://www.reddit.com/r/croatia/comments/1eyhryc/demographic_changes_of_croatia_19912021/?rdt=49188)

    Primjetite da su jedina područja s porastom stanovništva prigrađa i satelitska naselja. Svi žele pogodnosti grada bez da žive u tom gradu. Zagovaranje “rješenja” za promet koje ikako uključuju motorna vozila su zagovaranje za razor gradova, na račun njihovih građana, u korist onih koji ni ne žive u njemu.

  3. A nitko nije spomenuo izgradnju zgrada? Sv. Klara npr. se toliko izgradila i nakitila da ceste neće moći pretrpjeti kapacitet vozila. Nadalje, u Selskoj je izgrađeno ili će se izgraditi nekoliko stambenih objekata (najveća ona kod križanja s Krapinskom). Takvih primjera po gradu ima jako puno. Dodajmo tome što stručnjak kaže, da se mnoge stvari i sitnice obavljaju autima unutar km ili dva, dobije se ovo što imamo danas. A i mnoge familije imaju dva-tri auta i to je to. Gradski prijevoz nije efikasan jer uz broj automobila ima i dosta onih koji štopaju tramvajski prijevoz. Da, jedan most na zapadu (Jarunski) nije dovoljan, treba barem još jedan. S ostalim u članku se više-manje slažem.

  4. Nefunkcionalni javni prijevoz i točka. Busevi su spori, nepouzdani, pretrpani. Tramvaji više manje beskorisni jer su na cesti i tak i tak, semafor svakih jebenih 200 metara spori, dok stane dok otvori vrata, dok krene, traje vječnost. Bez nekakve podzemne nema govora o nekakvom rješenju. Rađe ću sjedit u autu u koloni u miru.

  5. Naravno da su gužve kada javni prijevoz ne funkcionira. Samo oni koji nemaju izbora koriste JGP. Današnji primjer, radi preskakanja rasporeda čekam na pljusku autobus 30 minuta. Dvojica klinaca zovu djeda da ih preveze kada su vidjeli da autobusa nema, a ja bi napravila isto da sam mogla i eto već 2 auta više na cesti. Krenula u 17.20, stigla na destinaciju u 18h – udaljenost 5.5 km. Skoro pa bi prije pješice došla.

    Riješiti problem preskakanja linija, poravnati vremena kretanja – za moj bus stoji da od početne do zadnje stanice treba 25 minuta, dok je to u realnosti najčešće 30-40 minuta. Napraviti aplikaciju koja pokazuje stvarno stanje SVAKOG busa, a linije koje su taj dan otpale zbog nepredviđenih bolovanja i slično označiti kao otkazane jer nema ništa bolje nego kad naletiš na tu otkazanu liniju i na putu doma ili kad stojiš kao budala na stanici ne znajući bi li se vratio kući ili ne. Ali to je vjerojatno znanstvena fantastika za ZET.

Leave A Reply