Andreea Esca: Bildung muss von Menschen vermittelt werden, die ihre Arbeit lieben. Unser Englischlehrer liebte Kinder: Wir machten Sketche, wir hatten ein Phonik-Labor, wir hatten das Gefühl, nicht in der Schule zu sein
Von DemocratiaIncaEVie
Andreea Esca: Bildung muss von Menschen vermittelt werden, die ihre Arbeit lieben. Unser Englischlehrer liebte Kinder: Wir machten Sketche, wir hatten ein Phonik-Labor, wir hatten das Gefühl, nicht in der Schule zu sein
Von DemocratiaIncaEVie
22 Comments
E greu sa iti iubesti meseria pe 3000 de lei lunar in orasele mari.
Profesorul nostru de chimie isi scotea ceara din urechi cu cheia de la laborator.
Am avut doua profesoare de engleza in 12 ani si ambele erau awesome (vedeti? Stiu engleza)
Nu, dar serios, profesorii de engleza sunt intotdeauna mai creativi decat restul.
In liceu( profil tehnologic) intr-un an am avut un profesor de matematica care la fiecare ora ne povestea despre filme si masini. Venea cu reviste despre masini si ne arata. Juma de ora era mereu pierduta cu asa ceva. Nu mai stiu cum il chema dar il poreclisem “ Top Gear”.
La mine istoria si chimia in liecu au fost zero absolut pentru ca profesorii erau nesuferiti si plictisitori. As putea adauga aici si informatica pe care o faceam cu diriginta si pe care n-o s-o iert niciodata ca nu s-a straduit sa ne faca sa intelegem cat de importanta e informatica.
Intr-o lume ideala toti oamenii ar trebui sa fie indragostiti de meseria pe care o au, nu doar profesorii.
Dar ce sa vezi, nu traim intr-o lume ideala. Touch grass, Esca.
Profesoara mea de romana venea la ore si vorbea numai despre Chefi la Cutite.
Profa de franceza din generala ne invata cultura Frantei, nu doar o limba straina. Astfel ca si dupa 20 de ani ceea ce e legat de Franta imi e familiar cumva. Mereu m-am simtit ca si cum as fi avut niste rude pe acolo.
Așa e, trebuie. Dar nu se poate
Profesorii de romana, engleza etc. isi iubesc jobul pentru ca nu prea aveau alternative de la inceput. Oamenii care se duc la litere de obicei fac asta știind ca vor ajunge profesori sau cel mult traducători, asta e scopul lor.
Profesorii de fizica, biologie, chimie si de stiinte reale in general sunt atat de mizerabili pentru ca nu asta au vrut sa faca in viata. Sunt acolo pentru ca nu au reusit sa intre in industrie sau in domeniul academic.
Putini sunt cei care si-ar bate capul 5 ani mâncând fizica pe pâine doar ca sa ajungă sa predea “magneții” unor copii dezinteresați.
Nu stiu de ce ti-ai dedica ani din viața studiind biologia doar ca sa ajungi sa predai in Romania unde oamenii (care formeaza majoritatea) inca mai cred ca ne tragem din Adam si Eva si unde mare parte a elevilor se pisa pe materia si automat pe munca ta
P1: Educația trebuie predată de oameni îndrăgostiți de ceea ce fac.
P2: Profesoara noastră de engleză iubea copiii.
Concluzie: Profesoara lor de engleză făcea copii.
Am avut o profesoara super pt engleza in liceu.
Facea poze cu noi, era super pasionata sa ne invete meserie…
A fost acum multi ani. A plecat in afara (Australia cred). Nu mai tin minte cum o chema dar i-as multumi din suflet daca as avea ocazia sa vorbesc cu ea.
Dupa ea a venit una cam plictisita dar eu deja eram cu engleza in sange….
Cel mai buni profesor pe care l-am avut dupa fost si la Agronomie in Bucuresti. Marketing prof. Frone are stilul lui mai neobisnuit dar functioneaza.
In generala si liceu au fost ceva profesori super pentru mine dar multi erau obositi, plictisiti si cu rabdarea la limita.
Multi frustrati care isi varsa nervii pe copii.
Are dreptate, din pacate sistemul actual pedepseste asa ceva, si rasplateste slugile proaste si netalentate dar si puturoase din sistem.
Pupi in fund politic, castigi. Vrei sa bagi ceva inafara materiei aprobata de acel minister care nu a predat o zi din viata lor, sau mai rau, habar nu au de ce este actual in productie, in piata.
Discutam de un sistem care apreciaza profesori universitari care nu sunt in stare sa faca un share screen, te lun sa scrii cod pe foaie, si dai flit la ala care iti poate invata copii sa foloseasca un LLM si/sau sa-l integreze cu ani de piata in spate
Domnisoara Esca este complet rupta de realitate…wow…ce surpriza….
>Educația trebuie predată de oameni îndrăgostiți de ceea ce fac
Uh huh. Pt 10+ materii, in 7000 de scoli. Unde dreacu gasesti atatia iubitori de educatie? Daca iubesc educatia, asta inseamna ca stapanesc si materie? Dar o stapenesc mai bine sa-l bata pe neiubitorul de educatie care a luat mai mult la titularizare?
Traiti in realitate va rog, flerul si harul si dragostea de job nu te fac bun la job. Antrenamentul, oversightul bun si profesionalismul te fac performant.
De altfel e usor sa pui toata problema pe profesori, care nu sunt antrenati deloc cum sa faca jobul asta decat cu un modul pedagogic de pura teorie, si nu pe statul care-i trimite asa la munca.
Este destul de dificil sa fii “indragostit” de ceea ce faci daca venitul unui profesor debutant abia acopera cosul minim de consum lunar.
În liceu aveam un prof de geografie care ne a povestit toate escapadele lui din tinerețe, plus niște conspirații cu extratereștrii în care credeam el. Dar cumva am reușit în clasa a 12a sa terminăm toată materia pana în martie, și am luat peste 9 la bac 😅
Educatia trebuie predata de oameni care castiga peste medie, doar asa vor atrage profesori buni.
Cand eram in clasa a 8a in Italia, profa de italiana m-a incurajat sa particip la un concurs regional de scris eseuri, m-a incurajat sa scriu povestea vietii mele, ea cunoscand doar cateva detalii personale; am amanat foarte mult momentul pentru ca ma rascolea subiectul si intr-un final, am scris intr-o seara toata povestea si i-am predat proiectul a doua zi. Eram foarte timorata pana sa aflu rezultatele pentru ca proveneam dintr-o familie disfunctionala si necunoscand termenul, credeam ca doar ma victimizez; (participasera cam 100 de elevi) si am obtinut locul 3/3, iar toata experienta mi-a fost de mare ajutor ulterior in a accepta situatia in care ma aflam, dandu-mi mare incredere in mine si in potentialul meu. A fost o experienta extrem de pozitiva care a cladit in mine validarea de care aveam nevoie la acea vreme. Deci da, cred ca treaba cu dragostea fata de meserie poate fi de mare ajutor.
Aveam o profesoară de mate care taxa cu 5 lei pe cine zicea “Ponta”, orice legat de manele, cola şi mec etc. La sfârşit făceam chef din banii ăia.
Şi un profesor de religie care vorbea despre cristalizarea apei în funcție de ce aude, Georgescu type shit.
Fiică-mea are un profesor “genial “ de fizica, le transmite mereu ca el e acolo doar ca sa dea răspunsul nu sa le răspundă la întrebări. E un cretin care predă fizică doar prin probleme de fizică.
Da, da ..
Stai sa-mi fac o l4bă