Die Welt scheitert fatal, wenn sie sich einseitig auf die Klimakrise konzentriert: Wir müssen das viel größere Ganze betrachten, warnt neuer Riesenbericht (Paywall, Zusammenfassung in Kommentaren)

https://www.berlingske.dk/videnskab/verden-fejler-fatalt-med-enoejet-fokus-paa-klimakrisen-vi-skal-se-paa

Von MySocksSuck

11 Comments

  1. MySocksSuck on

    Det her er nok en af de vigtigste historier p.t., hvis nogen skulle finde på at spørge mig.

    Det er fint og helt nødvendigt, at vi arbejder mod bl.a. mere klimavenlig teknologi og energiforsyning. Men rovdriften på klodens naturlige ressourcer – og en stadig mere fattig natur – er en mindst lige så stor trussel mod vores eksistens. Økosystemer ødelægges, arter udryddes og udviklingen presser både mennesker og miljø i hidtil uset grad. Og selv hvis vi formår at leve videre, selv om en masse arter og natur er kværnet i bund, så er det stadig helt enkelt forbandet trist.

    **Nå, men nu til sammenfatning af artiklen:**

    En ny FN-rapport, IPBES Nexus, advarer om, at verdens biodiversitet forsvinder med alarmerende hast, hvilket truer både menneskers sundhed og planetens overordnede stabilitet. Rapporten, som er udarbejdet af 165 forskere fra 57 lande, konkluderer, at centrale problemer som biodiversitetstab, vandknaphed, fødevaresikkerhed, sundhed og klimaforandringer hænger uløseligt sammen. Derfor kræves en samlet indsats i stedet for et enøjet fokus på eksempelvis klimakrisen.

    Professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet kalder biodiversitetskrisen endnu mere alvorlig end klimakrisen, fordi den er fundamentet for alt liv på planeten. Han peger på, at vores pres på naturens ressourcer – især forbruget af rent ferskvand – skaber kritiske problemer. I dag er der kun halvt så meget ferskvand til rådighed per person som for 40 år siden, blandt andet på grund af ødelæggelse af økosystemer som skove, der naturligt renser vand.

    Rapporten viser også, at kortsigtede økonomiske prioriteringer forårsager betydelige skader på biodiversitet, vandressourcer og økosystemer. Det anslås, at de årlige omkostninger løber op i 170 billioner kroner, samtidig med at halvdelen af verdens befolkning bor i områder med højt tab af biodiversitet og fødevaresikkerhed.

    Trods alvoren findes der løsninger, fastslår Rahbek. Genopretning af økosystemer og øget naturbeskyttelse er nødvendige skridt, og Montreal-aftalen fra 2022, som sigter mod at beskytte 30 % af klodens land og hav inden 2030, er en milepæl. Rapporten fremhæver dog også risici, som det kritiske tipping point i Amazonas, hvor skovtab truer med uoprettelige skader. På trods af udfordringerne ser Rahbek grund til optimisme, da videnskaben både forstår og kan adressere problemerne.

  2. yayacocojambo on

    I mellemtiden i Kina https://x.com/javierblas/status/1868557389034832288?s=46

    “CHART OF THE DAY: China mined a record amount of coal in November, surpassing the previous peak set in early 2023”

    I mellemtiden i Indien
    https://x.com/sstapczynski/status/1869288109588001067?s=46

    ““Despite increasing renewable electricity generation, India is expected to see the largest increase in coal use in the coming years, driven by consumption from the power sector and industry,” says the IEA

    India’s power mix is 75% coal”

    I verdenen 
    https://x.com/sstapczynski/status/1869279404494602606?s=46

    “Record-breaking coal demand keeps defying expectation“

    Der er ingen tvivl om at det skal løses med brandbeskatning og udskamning af danskerne og Danmarks historie. Du skal være bange og så skal du betale ved kasse 1, tak. Jeg vil ikke høre tale om andet. 

  3. Og det til trods er vi ikke engang på vej i den rigtige retning med den ting vi angeiveligt fokuserer for meget på.

  4. Hobolonoer on

    Udskamningen af “vores” aftryk er så latterligt, når man ser hvordan enkelte asiatiske lande håndtere deres affald.

    Næsten samtlige gram af Jens Hansens affald bliver genanvendt eller omfordelt på en ansvarlig måde, så hans enormt store omsætning af emballage ikke bare “forsvinder”.
    Samtidig, sidder Ram Ram og hundredvis af millioner af personer i Indien og læsser deres affald direkte i havet, floder eller brænder det af på gaden til ingen verdens nytte..

    Man bliver fandme bitter.

  5. Dont giv a damn,,
    Har en lille gård og alt der skal til for at mig og min familie kan overleve alt undtagen krig,,

  6. LuzjuLeviathan on

    Der er mennesker, som burde have begrænsning på deres brug af ferskvand. Lås, så der ikke kan bruges mere end list over gennemsnittet. Så lærer folk ikke at lade en af vores dyrebare ressourcer rende ud i afløbet.

    Også biodiversitet. Jeg ved det koster 1000 kr pr blomst man plukker i FRH i biodiversitet bælterne, men jeg ved også, dette ikke er skiltet eller håndhævet. Folk tror det er blomster marker til selvpluk (som der findes nogle steder)

    Men vi burde også stoppe alt unødvendigt import/export.

    Jeg skal ikke stå og pakke oksekød, født i Danmark, opvokset i Danmark, slagtet i Danmark, og så skåret op i Tyskland? Hvorfor ikke skære det op herhjemme? Unødvendig transport.

    Danske rejer der bliver pillet i Holland.

    Vi er et lille land, så det burde kunne lykkes at minimere transport.

    Vi burde som land også kigge ind i greenwashing og ligende. Få det stoppet. Ikke handle med/begrænse/afvikle handel og støtte af lande der ligger over gennemsnittet, og sviner mere.

  7. Jeg siger bare…at alle de her kriser kunne løses med en stor atomkrigskrise!

  8. trickortreat89 on

    Tja, mange lader jo til at mene at vi mennesker sådan set godt kan “overleve” med ganske få arter på kloden? Spørg feks førende biodiversitets forskere i DK som Rasmus Ejrnæs, Morten D. D, mfl.

    De lader til at mene, at hvis vi feks bare har vores grise og køer til kød og mælk, er par frugter, korn og bier til at bestøve. Hvad skal vi så i princippet bruge mere biodiversitet til? De mener i høj grad at biodiversitet blot bør beskyttes fordi det er etisk korrekt, og at biodiversitet så godt som intet har at gøre med menneskelig overlevelse.

    Men som jeg ser det er dette selvfølgelig et trick spørgsmål. For selvfølgelig skal vi bruge mere arts diversitet end køer og korn. Selve det lille økosystem i sig selv der udgør et menneske er fuldkommen afhængig af en bestemt bakterieflora feks, hvis vi fjernede nærmest alle arter på kloden ville vi meget hurtigt dø af diverse sygdomme og fuldkommen degenerere.

  9. Competitive_Clue_973 on

    Vi skal simpelthen bare regulere vores landbrug og stoppe den enorme eksport af landbrugsprodukter som vi alligevel ikke får noget ud af. Det er roden til alle vores problemer på den økologiske scene. 50% af arealet kan og skal ud af landbrugets kolde kontanthjælps fingre asap.

Leave A Reply