https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi%27ne_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

Betrachtet man die Veränderung zwischen 2010 und 2021, gehört Türkiye zu den am stärksten entwickelten Ländern. Wenn man die gefälschten afrikanischen Länder ausschließt, liegt es tatsächlich an erster Stelle. Hat sich unser Land in diesem Jahrzehnt wirklich so stark entwickelt? Wie sind solche Daten entstanden?

Türkiye'nin HDİ'ı nasıl bu kadar arttı?
byu/Nicest-Turkish-Guy inTurkey



Von Nicest-Turkish-Guy

7 Comments

  1. Some-Independence-48 on

    Ne olmasını bekliyorsun? Harita gayet mantıklı balkanlardan iyi avrupa ülkelerinden kötü. Çoğu insan en diplerdeyiz diye söylenmiyor. Potansiyelimizin altında olduğu için memnun değiliz. Türkiye kolaylıkla İtalya ispanya seviyesinde olabilecekken olmaması sorun.

  2. HDI basit bir index, aşırı detaya inmiyor.

    per capita değer ve okul için kullanılan değerler hep yüksek çıkıyor çünkü Türkiye 20 yıldır arada küçük aralıklar olsa da durmadan büyüyor.

    Okulların çok olması ve genel olarak herkesin uzun eğitim alması da etkiliyor.

    Index gelir eşitsizliğine, okullardaki eğitimin kalitesine falan bakmıyor o nedenle yüksek çıkıyor.

    Boktanda olsa üniversitelerin dolu olması ve çok mezun vermeleri ile beraber yüksek gni per capita değeri yüksek HDI değeriyle sonuçlanıyor.

    Verilerin doğruluğu vs. meselesine girmiyorum zaten özellikle gelir eşitsizliği gibi konulardaki verilerde Türkiye gibi ülkelere bence çok güvenilmez kek.

  3. illougiankides on

    Turkiye kesinlikle hak ettigi yerde degil evet ama insanlarin sandigi kadar da itin götünde değil. İyi ülkeler arasında kötü, kötü ülkeler arasında iyi değil. Yurtdışında da hayat zor, orada da aynı sorunlar var. Yurtdışı da sadece batı avrupa ve kuzey amerika değil, dünyada 200 tane ülke var, türkiye de en gelişmiş olanlar arasında en geri kalmışlarında.

  4. Bernardmark on

    HDI, 3 ölçüte dayalı olarak hesaplanır (sağlık, eğitim, ve gelir). Türkiye 2010-2020 yılları arasında her bir ölçütte şu şekilde performans göstermiştir:

    1. [Doğumda beklenen yaşam süresi:](https://ourworldindata.org/life-expectancy) 75 -> 76,5 yıl (**+%2,0)**
    2. [Ortalama eğitim süresi:](https://ourworldindata.org/grapher/mean-years-of-schooling-long-run?tab=chart&country=~TUR) 7,4 -> 8,5 yıl (**+%14,9)** ve [Beklenen eğitim süresi:](https://ourworldindata.org/grapher/expected-years-of-schooling?tab=chart&country=~TUR) 13 -> 19,3 yıl (**+%48,5)**
    3. [Kişi başına düşen GSYİH (PPP):](https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GNI_(PPP)_per_capita) $17.200 -> $28.340 (**+%64,8)**

    Hesaplama tabi ki buradaki yüzdelik değişimlerden [daha karmaşıktır](https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi#Yeni_sistem_(2010-g%C3%BCn%C3%BCm%C3%BCz)) ancak bu dönemde kişi başına düşen gelir ve daha az ölçüde eğitim göstergelerindeki artışın HDI’daki artışın büyük kısmını sağladığı görülüyor.

  5. JeanJacques-Rousseau on

    HDI hesaplanırken eğitimin ağırlığı bir hayli fazla üniversite mezunu oranı baya etkileyici faktörlerden, malum o yıllarda da her şehre mantar gibi üniversite açıldı herkes üniversite mezunu oluverdi bir anda bu da indekste hormonlu artış yaptı.

  6. Gullible-Voter on

    Şu nedenlerden dolayı:

    1- Kurdukları çok sayıda tabela üniversitesi sonucunda ortaya çıkan milyonlarca üniversite öğrencisi ve mezunu (bu kalitesiz eğitimin HDI imajı hariç ülkeye yarardan çok zararı olacaktır)

    2- Aşırı bastırılan dolar sonucu yanıltıcı rakamlara ulaşan GDP + GDP hesaplanırken milyonlarca kaçak ve göçmenin üretimi katkısı eklenip kişi başı hesabında sadece vatandaşların kullanılması

    3- Özellikle tek adam rejimine geçtiğimiz 2017 den beri yayınlanan hiç bir verinin güvenilir olmaması, veya öncesinde uzun yıllardır yayınlanan verilerin yayımının kesilmiş olması. Bu veriyi yayınlayan kurumun TÜİK olduğunu göz önünde bulundurun.

    Diğer her konuda olduğu gibi bu konuda da çıkar amaçlı İslami bir suç örgütü tarafından yönetildiğimizi ve amaçlarının problem çözmek değil algı yönetmek olduğunu unutmamak lazım.

  7. Nikomedyan on

    Zaten HDI’ın nasıl hesaplandığı açıklanmış. Ayrıca bunun dışında, inequality-adjusted HDI var. Bu da endeksin eşitsizliğe göre hesaplanmasıyla bulunuyor.

    ( [https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_inequality-adjusted_Human_Development_Index](https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_inequality-adjusted_Human_Development_Index) )

    Şunu söyleyebiliriz kısaca: Türkiye aslında gelişmiş bir ülke ancak bu gelişmişlikten herkes payını alamıyor. Örneğin, GSYİH yükseliyor ancak ülkede her geçen gün artan bir gelir eşitsizliği var. Dolayısıyla endekste üst sıralarda olsak da bu vatandaşa yansımıyor.

Leave A Reply