Neuer NS-Fahrplan eingeführt, „Anlauf verlief gut“

https://nos.nl/l/2548382

Von steeksleutel13

3 Comments

  1. M’n directe trein tussen thuis en thuisthuis is opgeheven dus ik ben genoodzaakt om het één bak ellende te vinden

  2. Wie mist de rechtstreekse Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal al? (hij gaat nu via Schiphol en Amsterdam Zuid)

  3. biertjeerbij on

    Als enthousiasteling van het spoor ben ik erg blij met de nieuwe dienstregeling. Zo zijn de frequenties verhoogd, maar ik snap dat er ook mensen zijn die teleurgesteld zijn. Hopelijk worden de lange lijnen naar Leeuwarden, Groningen en Enschede met dienstregeling 2026 hersteld, die nu helaas geknipt zijn vanwege hsl-problemen en trage leveringen van het materieel.

    Internationaal ben ik erg blij met de **verhoogde frequentie van de trein naar België**, alleen is de Eurocity Direct een apart product geworden, waardoor je met je reguliere abonnementen niet de korting krijgt voor het binnenlandse traject tussen Rotterdam en Hazeldonk Grens (deze geldt nog wel voor de langzamere EuroCity via Breda). Ook voor Belgen is deze trein een minpunt, want zij moeten het met een IC-trein minder doen tussen Antwerpen en Brussel om deze trein ingepast te krijgen en ze mogen geen gebruik maken van deze trein voor de binnenlandse verbinding. Er is nog ruimte voor verbetering voor Europese spoorwegmaatschappijen om meer vanuit de klant de denken en ietsjes minder vanuit de commercie. Het zijn natuurlijk staatsbedrijven (NS en NMBS).

    Ook naar Duitsland gaat er een **rechtstreekse hogesnelheidstrein rijden naar München**, wel jammer dat de directe ICE naar Zwitserland is opgeofferd. Dit komt met name vanwege de werkzaamheden en de materieelplanning van de ICE-treinen van de DB. Op de lijn naar Basel worden andere ICE-treinen ingezet, die niet geschikt zijn voor het Nederlandse spoor. Hopelijk gaat de frequentie omhoog naar Frankfurt omhoog wanneer de werkzaamheden klaar zijn van het derde spoor tussen de grens en Oberhausen, 1x/2 uur is wel weinig, terwijl we naar Parijs al bijna een uursverbinding hebben.

    Waar ik naar uitkijk is de oplevering van het “hoofdpijnproject” Stuttgart 21 die nu gepland staat op eind 2026, dan zou de **ICE-trein naar München vanuit Amsterdam in 6,5 uur** kunnen i.p.v. het huidige 7 uur. Dan profiteren we helemaal van de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Stuttgart en Ulm en dus treinreizen naar centraal Europa. Mijn wens is ook dat de frequentie naar München uiteindelijk wordt verhoogd vanuit Nederland.

    Ook kijk ik uit naar de nieuwe treinen naar Berlijn, de zogenaamde **ICE L-treinen**, deze zullen ook de oude rijtuigen vervangen die nu gebruikt worden. Deze treinen worden nu pas ergens in 2026 verwacht.

    De Eurostar naar Londen gaat binnenkort ook weer rijden en Amsterdam krijgt een **nieuwe Eurostar-terminal** om meer reizigers te kunnen verwerken, vanaf komende lente gaat de trein niet meer halfleeg naar Brussel toe. Hopelijk geeft dit ook een boost voor treinreizen naar Engeland, want deze hogesnelheidstrein heeft veel potentie om de vele vluchten tussen Nederland en Londen te reduceren.

    Al met al komen er langzaamaan meer goede verbindingen met het buitenland, maar laten we de politiek ervoor zorgen om nog ambitieuzer te zijn met internationaal spoorvervoer. Er is nog zoveel winst te behalen met internationale treinen (ook met de huidige spoorcapaciteit). Bedankt voor het lezen als je tot zover bent gekomen!

Leave A Reply