Tags
Aktuelle Nachrichten
America
Aus Aller Welt
Breaking News
Canada
DE
Deutsch
Deutschsprechenden
Europa
Europe
Global News
Internationale Nachrichten aus aller Welt
Japan
Japan News
Kanada
Konflikt
Korea
Krieg in der Ukraine
Latest news
Maps
Nachrichten
News
News Japan
Polen
Russischer Überfall auf die Ukraine seit 2022
Science
South Korea
Ukraine
Ukraine War Video Report
UkraineWarVideoReport
Ukrainian Conflict
United Kingdom
United States
United States of America
US
USA
USA Politics
Vereinigte Königreich Großbritannien und Nordirland
Vereinigtes Königreich
Welt
Welt-Nachrichten
Weltnachrichten
Wissenschaft
World
World News
24 Comments
Ojämlikheten skenar i Sverige – fem rikaste äger lika mycket som fem miljoner
De fem rikaste personerna i Sverige har nu en samlad förmögenhet på 55,5 miljarder dollar, enligt en rapport från Oxfam. Samtidigt har länder som Ryssland, Rwanda och Afghanistan en mer progressiv skattepolitik.
Sverige tappar placeringar på listan över de länder som motverkar ojämlikhet. Därmed är vi en del av en global trend där 9 av 10 länder i världen bli allt sämre på att motverka ojämlikhet, enligt en rapport om ojämlikhet i världen som Oxfam, en internationell organisation som global bekämpar fattigdom.
Sedan 2020 har de fem rikaste personerna på jorden ökat sin förmögenhet med 464 miljarder dollar – vilket motsvarar 14 miljoner dollar i timmen. Oxfam förutspår därför att världen inom tio år kommer att få se sin första dollarbiljonär (tusen miljarder dollar, 1.000.000.000.000).
Hur ser det då ut i Sverige?
År 2022 låg Sverige på plats 20 av 160 när det kom till att bekämpa ojämlikhet. I årets rapport hamnar Sverige på plats 24, vilket betyder att vi är sämst i Norden.
De fem rikaste personerna i Sverige äger nu lika mycket som fem miljoner svenskar, och har en samlad förmögenhet på närmare 55,5 miljarder dollar.
– Tyvärr konstaterar Oxfam att Sverige under flera decennier misslyckats med att minska ojämlikheten. Och politiken som förs just nu gör att klyftorna fortsätter att öka. Den senaste statsbudgeten är ett tydligt exempel på hur regeringen och Sverigedemokraterna prioriterar de som redan har råd. Ojämlikhet leder till otrygga samhällen, där missnöje gror och tilliten människor emellan minskar, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.
Av de 160 länder som Oxfam granskat hamnar Sverige fortfarande relativt högt upp när det kommer till att bekämpa ojämlikhet via välfärd (plats 16) och rättigheter för arbetare (plats 6). Det finns dock en punkt som gör att vi backar ordentligt, nämligen skattepolitiken.
Sverige är bland de sämsta länderna i världen på att utjämna klasskillnader via en progressiv skattepolitik. Vi har sjunkit till plats 114 av 160 och är omsprungna av länder så som Ryssland (111), Turkiet (110), Rwanda (69) och Afghanistan (99).
”Under decennier har Sverige fört en orättvis skattepolitik, där de allra rikaste fått flera skattelättnader samtidigt som de som lever i störst utsatthet inte fått det stöd de behöver”, skriver Oxfam i ett pressmeddelande.
Sverige har en relativt hög skattesats för inkomst av lön samtidigt som skattesatsen på till exempel kapitalinkomst och bolagsvinster är relativt låg. Det innebär att vårt välfärdssystem till allra största delen finansieras av skatt på lönearbete och konsumtion.
Vanliga löntagare i landet bidrar därmed 28 gånger mer till den gemensamma välfärden än personer med en stor förmögenhet, enligt Oxfam. Detta går att jämföra med Frankrike där löntagarna bidrar med 8 gånger mer.
Frankrike har bland annat en progressiv arvsskatt, skatt på förmögenheter över 1,3 miljoner euro och en fastighetsskatt som baserar sig på det spekulativa värdet på bostaden. Sverige har istället avskaffat skatterna som motverkar ojämlikhet så som arvs-, förmögenhets- och värnskatt.
Oxfam lyfter också det faktum att Sverige har en platt skatt (moms) på till exempel mat, som påverkar fattiga i samhället betydligt mer än rika.
”Regeringen har bland annat tagit beslut om att skatteminskningar för de rikaste genom bland annat sänkt marginalskatt, vilket från och med nästa år innebär 23 miljarder mer som samhället förlorar i skatteintäkter”, skriver Oxfam i sitt pressmeddelande.
Oxfam refererar också till den så kallade Gini-koefficienten, som är ett mått på distributionen av rikedomar i ett land där 0 betyder att invånarna har exakt samma inkomst och 1 betyder att en enda person äger allt i samhället.
År 2021 nådde Sverige en Gini-siffra på 0,33, vilket är den högsta noteringen sedan 1975.
—
Fakta: Förslag på reformer mot ojämlikhet
Enligt Oxfam skulle följande reformer kunna motverka ojämlikheten i Sverige:
En ökad insyn i Riksbankens beslut om styrräntan och att Sverige inrättar medborgarpaneler när det kommer till budgetfrågor. ”Genom demokratisering av vår ekonomi och penningpolitik kan vi skapa en rättvisare fördelning av förmögenhet och säkerställa att ekonomiska beslut gynnar hela samhället, inte bara en liten elit”, skriver Oxfam i sin rapport.
En tillfällig skatt på ”extraordinära vinster” för företag. ”Skatten går att tillämpa på banker, energisektorn, livsmedelsföretag som tar ut överpriser…”, skriver Oxfam.
Att regeringen lägger större fokus på att hitta och hindra skatteflykt. Oxfam uppskattar att den svenska statsbudgeten förlorar 20-30 miljarder kronor varje år på grund av skatteflykt.
En lagstadgad arbetstidsförkortning.
Tryggare arbetsplatser där skyddsombuden får en stärkt roll för att motverka dödsolyckorna.
Att Sverige inför ett tak på förhållandet mellan vd-löner och medianlönen i Sverige, samt att företagens vinster fördelas mer lika mellan löntagare och aktieägare.
En ny förmögenhetsskatt mellan 2-5 procent på förmögenheter över 50 miljoner.
Ett återinförande av arvsskatten, värnskatten samt en höjd marginalskatt.
—
“Vi har sjunkit till plats 114 av 160 och är omsprungna av länder så som Ryssland (111), Turkiet (110), Rwanda (69) och Afghanistan (99).”
Herregud, visste att det var illa men inte såhär illa.
Det är lugnt, borgarna kommer fixa med mer skattesänknigar till de rika ska ni se.
Större problem om 5miljoner hade haft alla dom pengarna. De övriga 5 miljoner hade inte haft råd med varken lägenhet eller bil
Kommunistrrams.
Kapitalismen är i grund och botten fientlig mot rättvisa. Socialism är det rätta (och oundvikbara) svaret.
De fem rikaste nedan. Persson är H&M, Ax:son äger Dustin, Axfood m.fl, och sist Rausing (Tetra Pak). Tyckte det fattades i artikeln.
1. Stefan Persson, 18,5 miljarder USD
2. Antonia Ax:son Johnson med familj, 9,6 miljarder USD
3. Jörn Rausing, 8,8 miljarder USD
4. Kirsten Rausing, 8,8 miljarder USD
5. Finn Rausing, 8,8 miljarder USD
USA speedrun
Det är nog bara för att de jobbar 1 000 000 gånger så mycket
>Samtidigt har länder som Ryssland, Rwanda och Afghanistan en mer progressiv skattepolitik.
Ja dessa länder är ju utmärkta förebildsländer…
Att någon är miljardär skadar inte de som är fattigare.
Det är fullt möjligt att sänka skatten så att alla tjänar på det. Sveriges problem är att vi lägger otaliga miljarder på skit som utlandsbistånd, myndigheter som inte gör något, idiotiska kulturprojekt, religiösa föreningar o.s.v.
Låt skattepengar endast gå till det absolut nödvändigaste och alla kommer blir rikare.
Rimligt ändå tycker jag. Dom är duktiga och är mer värda än dessa andra 5 miljoner människor, betalar säkert mer skatt än dom också.
/s
Om man kritiserar Sverige och måste peka på länder som Ryssland och Afghanistan som föredömen, så vet jag inte riktigt om jag ser det som ett problem. Rika har blivit rikare och fattiga har blivit fattigare, absolut. Men de fattigaste i Sverige är många gånger rikare än de fattigaste i de flesta andra länder.
Tydligen är detta inte alls något problem utan endast ett gott tecken på att välståndet ökar enligt högerdebattörerna på Reddit. Jag misstänker att det är ett medvetet och egoistiskt politiskt handlande som oundvikligen leder till kaos och förändring eller en dystopisk framtid.
De allra rikaste kommer fortfarande vara de allra rikaste om man fortsätter fokusera på att beskatta lön. Skit i marginalskatten och börja beskatta kapital mer. Med en tidigare inflation på 10% är det väl inte så konstigt att de som sitter på tillgångar som växer i värde i förhållande till cash blir rikare?
Sånt här får bara genier till att stödja skatter på de med högre löner så att ingen knegare någonsin ska kunna bygga sig eget kapital.
Inte så jättekonstigt, jag är ingen storsparare på börsen men ändå så har jag på 1 år haft en utveckling som motsvarar ungefär halva årslönen. Hade jag fått samma mängd extra via lönen istället så hade en väldigt stor del av det skattats bort.
Dags att börja äta.
Det pratas ofta om att det är bra med utländska investeringar i Sverige. Hur tänker ni att dessa ska se ut? Är de bara ok om miljardärerna bakom dem lever i USA och Saudiarabien? Men så fort miljardären flyttar hit till Sverige eller rentav tjänat sina miljarder här, så är det fel?
Oxfam strikes again… Ta inte dem seriöst. “Samtidigt har länder som Ryssland, Rwanda och Afghanistan en mer progressiv skattepolitik.Samtidigt har länder som Ryssland, Rwanda och Afghanistan en mer progressiv skattepolitik.” Jo, visst.
Samtidigt skattar man sönder medelklassen. Det sämsta av två världar.
Som man röstar får man ligga.
Har aldrig riktigt fattat vitsen med detta, är det deras fel att bolaget går bra, de har ju inte med avsikt startat bolaget för att göra folk fattigare, tvärtom. De betalar också en hel del skatt till staten. Inget dåligt med detta egentligen eller?
Det här är inte ett seriöst sätt att mäta ojämlikhet på.
Jag tjänar en bit (inte jättemycket) över medel, bor billigt och har det allmänt gött. Kan kanske spara 10k i månaden. Jag har runt 150k sparat. Det går, kort sagt, ingen nöd på mig. Men någon ensamstående utan studieskulder som går paycheck to paycheck i en hyresrätt och precis klarar sig kommer med måttet Oxfam använder vara rikare.
Varför? Ja, för att mina studieskulder är större än mina tillgångar. Jag har så att säga negativ förmögenhet. Medan den ensamstående mamman faktiskt har tillgångar i form av bohag etc.
Så samhället är uppenbarligen mer ojämlikt för mig än det är för henne! Orättvist! Hon borde ge mig pengar så vi blir mer jämlika!
Eller inte.
Växande ojämlikhet och förmögenhetskoncentration är inte en bug utan en feature i en marknadsekonomi.
Sen har markandsekonomin en massa andra fördelar, inte minst när det gäller att skapa tillväxt och välstånd, men det krävs en ekonomisk politik som syftar till att minska klyftorna för att inte marknadsekonomin ska slå undan benen för sig själv.
När klyftorna blir för stora går en massa potential förlorad hos individer som inte kan klättra uppåt utan fastna längst ner, samtidigt som de på toppen kapar det demokratiska systemet och börjar köpa sig särlagstiftning (se tex USA:s skattesystem).
Vill även tipsa om Gary stevenson, som addresserar exakt dessa problem på sin youtube kanal. Lättförståeligt och pedagogiskt, grym kille.
[This Is Why The Rich Get Richer](https://www.youtube.com/watch?v=rMkWPXVUteY)