Ich habe heute ein zufälliges Exemplar in meinem Briefkasten erhalten. Zuerst kam ich nur zum ersten Satz, doch dann siegte die Neugier.

Wenn Sie gläubig sind, antworten Sie bitte: Ist dies der allgemeine Stil, mit dem die Kirche mit Ihnen kommuniziert? Es ist für mich sehr nervig.

https://www.reddit.com/gallery/1fz6ykf

Von Zhryx

40 Comments

  1. GourdEnthusiast on

    Nem vagyok vallásos de igen, a történelmi egyházak tartják a markukat.

    Ha igazi pofátlanságot akarsz látni akkor most nézd meg azt mennyi bevétele volt a magyar katolikus egyháznak és mennyi pénzt kaptak az államtól az adónkból :3

  2. Cool_Chemic on

    Volt egy katolikus főnököm, ők még tizedet (azt hiszem) is fizettek rendszeres időközönként és sűrű bocsánatkérések közepette lehetett csak csúszni vele.

  3. Realistic-General650 on

    Teljesen korrekt.
    A csuhásokat tartsák el a híveik.

    Azzal van a baj amit az állam utal nekik.

  4. CMDR_Flash on

    Isten fizesse meg.

    A kurva anyádat!
    Ez azért bőven több, mint bicskanyitogató ez már a kasza élesítő.
    Az bicskanyitogató, hogy a gigamulti McDonald’s rajtad, mint átlag fogyasztó koldul be éhezőkre támogatást és segélyt. Az, hogy a 14, éve teljhatalmú KDNP (S Külön semjén zsót) és úgy en bloc egyház, mint egy behajtó veri le a saját brigádjának sikkasztásait a SAJÁT hívein az bőven a lámpavas.

  5. Key-Location1376 on

    Kaotikus egyház…😂😂😂

    Kibaszott egy destruktív szekta😁

  6. Á, ez csak a szokásos, semmi extra. Én akkor lepődtem meg, amikor egy szerzetesrend gyűjtött a kolostornak új, modern ablakokra, és a levélben az volt írva, hogy “jelentősebb összeget” adományozzunk.

  7. Limp_Patience3387 on

    Isten tanítása vala hogy minden hónapban utaljék a jámbor lélek különben lejár vala a netflix előfizetés

  8. Molitor_5901 on

    Szerintem jogos, a ministránsgyerek nem fogja magát zaklatni, ahhoz szervezet is kell.

  9. AnarchiaKapitany on

    Itt legalább sziveskedjék van, neken anno egyszer egy hasonló levélben azt írta az egyik budai nagytemplom, hogy “Ezen kötelességének tegyen eleget.”

  10. Miután megörököltem a nagypapám lakását jött ilyesmi hozzám is, csak ott éppen személyesen jött 2 alak. Még volt képük azt mondani, hogy tartozom nekik 8 havi hozzájárulással, mert azóta nem érkezett semmi a nagyapámtól (mivel elhunyt). Konkrétan a temetése is náluk volt, de arra nem veszik a fáradtságot ezek szerint, hogy a elhunyt öregeket lehúzzák a listájukról…. Látszik mennyire is az emberek érdeklik őket, és véletlen sem a pénz.

  11. Felkészül: Indiai scam kampány adakozz a plébániának jeligével.

  12. Amúgy vicces, 100 éve az ötödik parancsolat úgy szólt hogy “[*Tiltott napokon menyegzőt ne tarts.*](http://ppek.hu/konyvek/Muller_Lajos_Az_Anyaszentegyhaz_ot_parancsa_1.pdf)”

    Aztán jött egy hatodik: “[*Ahol a szekularizáció következtében az egyh. javadalmak megszűntek, ott 6. parancsolatként érvényesül a híveknek azon kötelességük, hogy lehetőségeik szerint járuljanak hozzá az Egyh. anyagi szükségleteihez*](https://lexikon.katolikus.hu/Ö/öt%20parancsolat.html)”

    Neki lehet állni sört meg sajtot csinálni, aztán eladni a piacon.

  13. Repulsive_Slide_6618 on

    A levél végére azért illet volna minimum egy “Isten fizesse meg”, már az egyház se a régi. Am a bíboros úrtol kéne kuncsorogni meg a püspököktől akik olyan sportkocsikkal veretik, meg stadionokat húznak fel, ugye Szeged…

  14. Hát inkább tartsák el őket a hívek, minthogy közpénzből történjen ugyanez.

    Nem látok különbséget eközött és hogy pl a telex vagy a partizán támogatást kér az olvasóiktól, mindkettő teljesen oké

  15. Jó irány, ne az állam tartsa el az egyházakat. Az egyházi 1% és a sok osztogatás jelenlegi formájában nagyon gáz. Persze tudom, hogy ettől a levéltől nem fog megszűnni Balog püspök úr éskülönsemjénzsolt befolyása, de inkább a hívőknél kuncsorogjanak, mint az államnál. Ha meg valakit az térít ki a hitéből, hogy az adók felett még +1%-ot adnia kell az egyházának, talán nem is gondolta olyan komolyan ezt a vallás dolgot.

    [Finnországban](https://vm.fi/en/taxation-of-earned-income) például a két nagy egyház (evangélikus, ortodox) rendes adót vethet ki a tagjaira. Az egyik egyház bejegyzett tagjaként az állami és önkormányzati jövedelemadó mellett még [1,00-2,25%](https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/47465/kuntien-ja-seurakuntien-tuloveroprosentit-vuonna-2024/) egyházadót is kér az adóhivatal. Az egyházak önkormányzatonként állapítják meg az adó mértékét, így kaphatnak többet a rosszabb pénzügyi helyzetben lévő közösségek. (Nem tudom, hogy mennyire általános, de Reddit-en olvastam és az internet tökéletesen reprezentálja a társadalmat: még egyes ateisták is belépnek az evangélikus egyházba, mert úgy gondolják, hogy hittől függetlenül jó szolgáltatásokra költik az adóeurókat. Vajon hasonló rendszerben így gondolkodnának a magyarok a Katolikus Egyházról?)

  16. LunaticRiceCooker on

    régóta van ilyen, nálunk már gyerek koromban is pörgött, mondjuk csak vmi havi ezer volt, és az volt a mondás, hogy ha nem fizeted akkor nem fog a lelkész eltemetni (nem tudom h mennyire igaz)

  17. No-Spread3780 on

    Azt hiszem az 5 parancsolat a ne ölj. Nem az hogy adj pénzt a templomnak.

  18. Azzal kezdődik, hogy amennyiben ön római katolikus. Alá is van húzva. Ha nem vagy az, szardd le. Tök okés, ha egy egyház a *sajá hívőitől* szed támogatást.

  19. Temporary_Entry_401 on

    Na azért nem MUSZÁJ ennyit fizetni…. Én spec 4000 forintot fizetek évente, ennyi az e.k. hozzájárulás. Ha valaki többet ad, biztos örülnek. Ha valaki kevesebbet, azzal is megelégszenek.

  20. zacsimester on

    látom a zárójeles részt, de azért felnevettem azon, hogy a vasárnapi mise időpontja: szombat 😀

  21. Én katolikis vagyok, a mindennapi életben is igyekszem gyakorolni a hitemeg. De egyre kevésbé tudom magam rávenni hogy elmenjek a templomba, mert amit a magyar keresztény egyházak csinálnak az gyomorforgató. A középkorban voltak ilyenek.

  22. Az egyházi adót mindenhol kérik, és valóban a nettó jövedelem 1%-a. Viszont ellenőrizni, szankcionálni nem szokták, nem is igen tudják. Az adatkezelési részéhez nem tudok hozzászólni.

  23. tsodathunder on

    Igazából a pofátlanság része az, hogy az ilyen önkéntes adományokon kívül elfogadnak közpénzt is. Na az valóban felháborító.
    Ez meg csak egy szabadidős program, amiért pénzt kérnek, vaagy legalábbisnaz kellene legyen

  24. Waldorf_Greenfield on

    Amikor a mélyen hívő, katolikus nagyim meghalt és a temetését próbáltuk rendezni a falujának plébániáhán, a pap megkérdezte, hogy az utóbbi öt évben miért nem fizetett nagyanyó.
    Mondtam a piócának, hogy mama, az utolsó öt évében magatehetetlen volt és a mi gondoskodásunkra szorult, de ettől eltekintve az azt megelöző nyolcvan évben becsülettel fizetett és ha ez kevés ahhoz hogy a hitéhez méltó tetést kapjon, akkor talán a bibliát kellene fellapozni ott, ahol Jézus beszél valamit az gazdag ember üdvözüléséről, meg valami tevéről, amelyik átmegy a tű fokán…

Leave A Reply