Geheimdienstprofessor Kenneth Lasoen: „Wenn nötig, werde ich bei einigen Terroristen selbst den Abzug drücken“

https://www.demorgen.be/nieuws/professor-inlichtingendiensten-kenneth-lasoen-bij-sommige-terroristen-haal-ik-desnoods-zelf-de-trekker-over~b04ccac8/

Von Vrykule

5 Comments

  1. “Wat tijdens al die vergaderingen van de Verenigde Naties gezegd wordt, zal Benjamin Netanyahu worst wezen”, zegt Kenneth Lasoen. “De VN zijn irrelevant geworden, zover is het gekomen. En als geen enkele instantie in staat is om de naleving van het oorlogsrecht af te dwingen, dan is het een *free for all*. Dat geldt voor Rusland, voor China, voor Iran en voor Israël.

    “Wij kunnen wat in Gaza gebeurt een genocide noemen, wij kunnen tegen Poetin protesteren, maar de echte vraag is: waartoe zijn wij bereid? Zijn wij bereid om troepen naar Oekraïne te sturen, om daar eventueel te sneuvelen? Nee? Dan stopt de discussie. En dus kan Poetin zijn gang gaan, net zoals Netanyahu zijn gang gaat.”

    Kenneth Lasoen is als expert inzake inlichtingendiensten − officieel: *professor Intelligence* − verbonden aan de UAntwerpen. In Nederland werkt hij voor het Kenniscentrum Security Intelligence, een denktank die onderzoek doet en experts opleidt. In 2022 publiceerde hij met *Geheim België* de geschiedenis van onze eigen staatsveiligheid, maar vandaag wenden wij de blik naar oorlogszones. Beginnen moeten we uiteraard in het Midden-Oosten, dat helemaal in brand lijkt te staan, nu Libanon en Iran intens betrokken zijn bij het conflict dat aanstaande maandag een jaar geleden begon: op 7 oktober 2023 voerde Hamas een gruwelijke raid uit in Israël. De oorlogszucht van Netanyahu lijkt sindsdien grenzeloos.

    Had Israël die aanslag kunnen voorkomen?“Dat is de hamvraag waar academici zich nog lang over kunnen buigen. Er zijn wel meer aanslagen die nooit hadden mogen plaatsvinden. De Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kipoer-oorlog in 1973 waren ook het gevolg van een fout van de inlichtingendiensten. De Israëliërs zagen de aanval door de Arabische landen in geen van beide gevallen aankomen. Daaruit heeft de Mossad wel zijn conclusies getrokken: als alle analisten denken dat een situatie veilig is, maar één stem denkt dat er gevaar dreigt, zullen ze die ene stem volgen.”

  2. Vordreller on

    Voor wie een korte samenvatting wil: https://i.imgur.com/LFNRNwR.png

    Of anders gezegd: “Ons liberaal staatsmodel moet ten alle koste behouden worden en daarvoor moeten we iedereen die er tegen is preventief uitschakelen, want zij zijn het echte gevaar. Ik snap niet dat mensen dat fascisme vinden. Gelukkig is Vlaams Belang niet tegen”.

    Zolang staten en winstbejag bestaan, ga je mensen hebben die denken dat ze verdedigd moeten worden door alternatieven uit te schakelen.

  3. Ismyusernamelongenou on

    Immens triest om te zien hoe een prof in één artikel aangeeft dat hij eigenlijk niet gelooft in de Westerse rechtstaat en pleit voor pure realpolitik. En dan nog eens het gevaar van extreemrechts banaliseren, zelfs met alle politieke bewegingen van de laatste weken. Bah.

Leave A Reply