Sind Splitter überhaupt nötig?

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/jesu-li-razdjelnici-uopce-potrebni–11757489

Von RPGOwl

8 Comments

  1. >*Istječe vijek trajanja razdjelnika, a za građane to znači novi trošak. Nakon 10 godina trebala bi se zamijeniti baterija, no kako je to u većini slučajeva nemoguće, mora se zamijeniti cijeli uređaj. Prema zakonu postoje i kazne.*
    *…*
    *- Ako žele naplatu grijanja po kvadratnom metru, takozvani stari model, trebaju prikupiti potpise za to, više od 51 posto. Trebaju potpisi svih predstavnika suvlasnika ako ima više ulaza u zgradi, otkazati ugovor onome koji očitava razdjelnike i u toplinarstvu zatražiti obračun po metru kvadratnom, naglasila je* ***Ljiljana Mrkonjić*** *iz Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline”.*
    *…*
    *Brojni primjeri govore da su se razdjelnici pokazali ekonomski isplativima, ali kažem isplativima u onim zgradama koje su ostvarile puni smisao energetske učinkovitosti*

  2. Potrebni su da ekipa omasti brk na njima, predstavnici i firme koje postavljaju

  3. Garestinian on

    Hrpa zgrada nije uvela razdjelnike, vuk pojeo magare.

    Znači da nisu potrebni.

  4. NetCrawler3152 on

    Bolji su od naplate po kvadraturi, ali nemogućnost izmijene baterije je apsolutna glupost.

  5. u zgradi od staraca doslovno dve cijevi za svaki stan ulaz/izlaz… i umjesto da se tamo mjeri razlika topline oni nakače ovo na svaki radijator..

  6. KorumpiraniKrumpir on

    Čovjek koji prodaje razdjelnike kaže nemojte mjenjati baterije nego kupite cijeli novi sustav. Bas čudno evo u šoku sam.

  7. ITT: Ljudi šokirani da je skuplje raditi nešto nego ništa.

    Razdjelnici nisu magija. Ako se u zgradi svi i prije razdjelnika odgovorno odnose prema potrošnji energije, onda će ugradnjom razdjelnika razlike na računu biti nikakve. I u tom slučaju su oni besmisleni.

    Međutim, kao što bilo tko tko je živio u zgradi koja ima grijanje na toplanu ili tko je prošao u blizini takve zgrade u životu zna da u sred 12 mjeseca po snijegu i ledenom vjetru imaš stanova koji će držati prozore otvorene pola dana umjesto da smanje i mrvicu radijatore.

    I razdjelnici su zamišljeni za te situacije, da se omogući većini stanara da imaju razloga štedjeti energiju i da ne moraju oni plaćati rasipnost drugih. Oni definitivno nisu najbolji način za to, ali obzirom da nitko ne želi platiti kompletnu rekonstrukciju sustava grijanja u zgradi koja bi bila potrebna za kalorimetere ili platiti za kalorimetre na svakom radijatoru, onda su ti izbori ili da plaćaš za razdjelnike pa imaš bar nešto ili da se poimiriš da ćeš subvencionirati grijanje stana na 27°C s vječno otvorenim prozorima babi sa 3. kata.

  8. n1ght_watchman on

    Razdjelnici: nemaju svrhu
    Vrdoljak koji ih je uveo: pare od razdjelnika go brrrr

Leave A Reply