Die Tschechische Republik erhielt aus Brüssel einen Verweis wegen Diskriminierung von Roma-Kindern – Novinky

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cesko-dostalo-vytku-z-bruselu-kvuli-diskriminaci-romskych-deti-40491559

Von Hyperbol3an4922

12 Comments

  1. Hyperbol3an4922 on

    >Už před deseti lety kritizoval Brusel Česko za to, že nepřiměřeně a systémově umisťuje romské žáky do oddělených škol pro děti se zdravotním postižením.

    >I když systém zvláštních škol poté skončil, selekce podle EK pokračuje. Komise zjistila, že jsou počty romských dětí dál v oddělených třídách nebo školách pro žáky s mentálním či tělesným postižením anebo závažnými vývojovými poruchami stále výrazně vyšší.

    >„Z mého pohledu je to nesmysl. Je možné, že na speciálních školách může být vyšší zastoupení romských dětí, ale určitě to není z důvodu diskriminace,“ reagoval ředitel základní školy v ústecké čtvrti Mojžíř Karel Bendlmajer.

    >Děti z vyloučených lokalit, které k nim docházejí, mají zajištěn individuální přístup, pokud to potřebují. Ve školách fungují i asistenti pedagogů. „I kdyby mělo tisíce doporučení, bez souhlasu rodiče se do speciální školy nedostane,“ doplnil s tím, že romské děti neoddělují ani ve třídách.

    >Praha má teď dva měsíce na to, aby odpověděla a nedostatky odstranila.

  2. No_Secret_6089 on

    Každý pedagog který měl ve třídě romské dítě ví, že jeho rodiče dělají vše pro to, aby dítě bylo diskrimonováno.

  3. Můžeš je ve škole diskriminovat, když tam jsou jednou za měsíc?

  4. Ja uz jsem nedavno ban mel, dekuju. Jen reknu ze k nam do skolky zacala chodit romska holcicka a pravdepodobne by bylo lepsi kdyby misto ni prisel krokodyl. Toz tak.

  5. alex-kalanis on

    Nebylo by nakonec levnější, poslat tuto část spoluobčanů na základní vzdělání do Bruselu/Štrasburku? Když o ně tak stojí a pečují?

  6. Vsak si ich mozu zobrat a ukazat ako sa to ma robit spravne. Kludne im preplatime aj jednosmernu letenku a ubytovanie na prvy rok. Ale ziadne return policy.

  7. Own_Investigator_339 on

    Jak sakra můžeš diskriminovat Deža ze třetí třídy když má tátu v devátý?

  8. dariors789 on

    Jako my bychom mohli za to že to jsou výchovou zaostalí retardi.

  9. Leeuwerikcz on

    Pokud je už od první třídy pejorativně označováno za “cikána”, rodiče píší stížnosti, aby jejich děti náhodou neseděli vedle Roma. Tak se to dítě prostě samo z toho kolektivu vyčlení a odejde za “svými” do takové školy, která je pak “řeší”. Ta selekce už probíhá na prvním stupni. Stát by měl mít maximální zájem na tom, aby to tyhle děcka doklepaly aspoň do třetí třídy.

  10. Vzdělání dítěte záleží ze začátku hodně i na rodičích, kteří dohlíží na jejich práci doma a pomáhají jim s úkoly. Když má někdo vysokou školu v opalování kaučuku z kabelaze, těžko tomu dítěti pomůže s nasobilkou. Těch dětí je mi líto.

Leave A Reply