Wussten Sie, dass Večernje novosti in den neunziger Jahren das berühmte Bild von Uroš Predić „Waise“ veröffentlichte, als wäre es das Foto eines serbischen Jungen, dessen Vater im Krieg von Muslimen getötet wurde?

https://www.reddit.com/gallery/1bo0mee

Von Maximum_Currency

29 Comments

  1. GrandDragoman on

    Занимљиво је да је овај чланак у свим облицима на интернету без ознаке датума или броја Новости. Има ли неко податак ког датума је текст објављен, да се може проверити?

  2. Funny-Investment6164 on

    Ništa neobično od Novosti, takve stvari rade i dan danas

  3. Dokle više ta zapadna propaganda? /s

    Vi optužuje Slobu i ministara informisanja (pitam se ko li je to bio) da su falsifikovali ovu sliku i plasirali lažne vesti? Svašta!

  4. Attack_na_battak on

    Da li to što nije postavljena originalna fotografija znači da ni jednom srpskom detetu balije nisu ubile oca?

  5. KikiRiki2255 on

    Da li ste znali da je vojnik dosao u emisiju i potresno pricao kako je nasao gomilu mrtvih beba u porodilistu koje su Hrvati ubili i to je naravno izazvalo veliku reakciju javnosti, a onda kada je kasnije utvrdjeno da to nije tacno (tipa broj beba koji je on nasao se radja u tom mestu na dvogodisnjem nivou, tako nesto) on je priznao da nije on video nego je cuo kao od drugog vojnika koji mu je to rekao…

  6. Fotografija je najbitnija. Komunistička propaganda je uvek usmerena na nepismene i polupismene. Posle se neko pita odakle tolika potreba za istorijskim revizionizmom. VŠ je apslovirao temu političkog marketinga pre nekih 30 godina.

  7. Da li je gore što je velikosrpska naci hunta radila sve ono sto su uostalom sve naci hunte pre nje radile pre zapocinjanja agresorskih ratova?

    Ili sto vecina Srba, rodoljuba i patriota, nikad nije videla, niti umela da prepozna ovu, mozda i najcuveniju i najprepoznatljiviju sliku srpskog slikarstva, koja se pri tome nalazi u sred Narodnog muzeja?

    Meni je ovo drugo jos i mnogo gore, a i tacno pokazuje kome je ta ratnohushacka propaganda bila namenjena i koji deo Srbije snosi odgovornost za svo zlo u ratovima devedesetih. Oni koji idu u Narodni muzej svakako ne.

  8. Jebote nisam znao za ovo!! ….Mislim Informer je na prvom mestu sto se tice laznih clanaka i stavranje panike medju narodom ako cemo iskreno

  9. NoTrueSolution on

    Novosti su oduvek bile egzemplar najsmrdljivije moguće udbaške nacional-boljševičke propagande kojoj bi moskovska Pravda iz staljinskih vremena pozavidela. Ogromna nepravda je što to smeće nije ukinuto 5. oktobra. Ko se seća zna da je i za vreme puš pauze 2000-2012 to bilo isto koštunjavo-espesovsko glasilo samo lepše umiveno.

  10. Ne, ne, nije to propaganda.
    Propaganda je kad to radi druga strana, to svi znaju…

  11. deimosf123 on

    Večernje Novosti su dan nakon sukoba hrvatske policije sa Srbima u Pakracu 1.3.1991 koji se završio bez žrtava objavile da je pobijeno 40 Srba. U članku je prvo navedeno da je sveštenik među ubijenima, zatim da je ranjen, i na kraju je njegova izjava.

  12. Sliku video uživo i suzdržavao se da ne zaplačem u galeriji matice srpske, a vučelića nažalost i dan danas gledam jer zlotvora i ova vlast reciklira i daje mu važne funkcije. I njega kad vidim, suzdržavam se da ne zaplačem.

  13. Negde sam gledao lika s kosova gde prica kako su srbi bacili dete u vazduh i nabili na bajonet. Mozda je i zena bila.

    🤷‍♂️

    Hahh sta je sad? Niste svesni da propaganda svugde postoji?

  14. prinzdorcol on

    G. Predic Uros, mozda najveci nas slikar, ovako je komentarisao da je P. Jovanovic dobio na konkursu da naslika Seobu srba: “Samo on moze da izmolerise to za rok od godina dana!”

  15. real_smoky on

    Priča mi drugar kako Snouden objavio dokumenta koja nedvosmisleno dokazuju da su SAD razorile Jugoslaviju.

    Baš nam trebaju SAD kad smo ovakvi.

  16. Eat_the_Rich1789 on

    Zna se ko je bio ministar informisanja jelte.

    Ali ovo proseravanje na kraju “ucenik srednje vojne skole”, odma srbin u vojnike, nema cile mile

  17. Meni je tu vise komicno ovo “U kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak”

  18. Domoarigato3 on

    Ista stvar je bila i s poubijenim bebama u Vukovaru. Slika je prikazala leševe, navodno srpske djece, koja je imala za cilj opravdati napad na HR. Najviše su talijanski mediji nasjeli na propagandnu priču koji su opravdavali napad JNA na Vukovar. Slika nikad nije stavljena uz priču već je priča samo puštena u promet. Kasnije su istragom došli do saznanja kako su na slici zapravo poubijani hrvatski civili čija su tijela korištena u propagandne svrhe. Još jedna anegdota je ona o “respiratorima” za banjalučku djecu na samrti a cilj je bila akcija “Koridor” kojom je ’92 protjerano preko 100 K hrvatskih civila iz bosanske Posavine. Naravno nikakvi respiratori nisu bili potrebni ni za kakvu djecu u Banja Luci već je trebala samo volja za osvajanjem područja. Mislim da se za prvu priču beogradska radiotelevizija ispričala

  19. sonarmanifold on

    Mislim da je najpoznatiji slučaj i sa najgorim posljedicama ovaj:

    The Vukovar children massacre or Vukovar baby massacre refers to a well known case of propaganda during Yugoslav Wars.

    Two days after the Battle of Vukovar had ended, on 20 November 1991, Reuters reported that 41 Serb babies had been killed in the city during the battle. The report quoted a freelance photographer in the area who supplied pictures for Reuters, told Reuters and the Radio Television of Serbia (RTS) that he had seen and counted bodies of 41 children between the ages of five and seven slaughtered in a school in Borovo Naselje, and added he was told by Yugoslav Army soldiers that the children were Serbs killed by Croatian soldiers.

    Although Reuters retracted the report a day later, based on his admission that he neither saw nor counted the bodies, the news made headlines in Serbia, where it was used to promote the importance of the “defense of Serb hearths” in Croatia.

    Extensive Serbian media coverage of the unconfirmed and false story continued their practice at the time of misrepresenting the Croatian people as inherently criminal and genocidal.

    This misinformation led to supposed retaliations, including the Ovčara massacre which took place 20–21 November 1991, in which Serb forces executed 264 Croatian prisoners of war and civilians from hospital. Dr. Vesna Bosanac, the head of the Vukovar hospital from which the victims were taken, said in her testimony at the February 1998 ICTY trials of Slavko Dokmanović and Slobodan Milošević that she believed the story of slaughtered babies was released on purpose to incite Serb nationalists, encouraging them to retaliate by executing Croats.

    (Op.a. Ne mora ovo biti uzrok, mislim da i bez price bi se isto odvilo ali ovako je imalo dobru podlogu)

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vukovar_children_massacre

Leave A Reply